FoodPedia.plPrzepisyCiasto Schoko Bons bez pieczenia. Smakuje dokładnie jak pralinki

Ciasto Schoko Bons bez pieczenia. Smakuje dokładnie jak pralinki

ciasto bez pieczenia Schoko Bons
fot. screen Youtube / ReniasBackwelt

Ciasto bez pieczenia wielokrotnie uratowało niejedno przyjęcie, gdy deser z pewnych względów nie wyszedł. Schoko bons zachwyca kremową strukturą i niezwykłym smakiem. Jego przygotowanie jest banalne, ale swoje powinien odstać w lodówce, podobnie jak inne tego typu słodycze, których się nie piecze.

Desery inspirowane znanymi na całym świecie batonikami czy pralinkami za każdym razem wzbudzają wielkie emocje. Tym razem postaw na ciastko Schoko bons. Jest łatwe, pyszne, szybkie i udaje się zawsze. Fascynuje gości i dodaje magii domowym ucztom.

Receptura jest prosta. Spód i polewa czekoladowa powstają z gotowych ciasteczek, a masę trzeba zrobić od podstaw. Wcale nie jest skomplikowana, więc nawet osoby bez kulinarnego talentu podołają zadaniu, jakim jest ukręcenie prostego kremu.

Może cię zainteresować: Twój ukochany batonik w formie ciasta. Smakuje lepiej od oryginału

Ciasto Schoko bons bez pieczenia. Przepis idealnie odwzorowuje oryginał

Składniki:
Spód
• 150 g herbatników klasycznych
• 3 łyżki ciemnego kakao
• 5 łyżek masła (rozpuszczone, ostudzone)

Masa
• 5 płaskich łyżek mleka w proszku pełnotłustego (27%)
• 330 ml śmietany kremówki 30%
• 200 g białej czekolady
• 2 łyżeczki żelatyny + ok. 3-4 łyżki zimnej wody
• 3/4 szklanki orzeszków ziemnych prażonych bez soli

Polewa czekoladowa
• 100 go mlecznej czekolady
• 1 łyżka mleka
• 2 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie:

spód do ciasta z herbatników
fot. screen Youtube / ReniasBackwelt

Spód
Zmiel herbatniki. Wsyp do nich kakao i połącz. Dodaj płynne masło, znów połącz. Dno okrągłej formy (24 cm lub mniejszej) wyłóż masą i umieść w chłodziarce.

Masa

masa do ciasta
fot. screen Youtube / Dolci Ricette di Pietro

Białą czekoladę roztop w kąpieli wodnej, potem ostudź (powinna zachować płynną postać). Kremówkę ubijaj, a gdy zacznie lekko się zagęszczać, wsypuj sproszkowane mleko, krótko miksuj na gęsty krem. Małymi porcjami wlewaj czekoladę, nieustannie łącz łyżką, a na sam koniec wrzuć drobno pokrojone, podprażone orzechy. Żelatynę zalej wodą, odstaw na 5 minut do napęcznienia, a potem roztapiaj ją nad kąpielą wodną. Gdy ostygnie, przełóż ją do kremu, wymieszaj i rozsmaruj na ciasteczkowym spodzie.

Wierzch

polewa czekoladowa
fot. screen Youtube / CookBakery

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, wlej mleko z olejem, połącz. Przy pomocy łyżki zrób na poprzedniej warstwie ozdobne szlaczki. Deser schładzaj w lodówce przez co najmniej kilka godziny.

Polecamy: Ciasto Lion bez pieczenia. Pyszne jak z najlepszej cukierni w mieście

Zobacz również