
Włoski narzeczony to ciasto o śmiesznej nazwie, które skradnie każde show. Nie sposób mu się oprzeć, bo prezentuje się bosko. Czy ma w sobie jakiś włoski akcent? Owszem i jest nim cappuccino. Tym kultowym naparem kawowym zostają nasączone blaty biszkoptowe. Między nimi znajduje się krem o smaku cappuccino, a otacza je kajmak. Za wygląd i smak temu deserowi należy się puchar.
Włoski narzeczony to wypiek, który na samą wzmiankę wywołuje uśmiech na twarzy. Wielbicielom małej czarnej na pewno przypadnie do gustu. Jest miękki, wilgotny i wyraźnie czuć w nim kawę. Warto skusić się na ten niezwykły przepis.
Przepis na ciasto Włoski Narzeczony
Lista składników:
Biszkopt
180 g cukru,
5 jajek,
50 g mąki ziemniaczanej,
150 g mąki pszennej,
płaska łyżka kakao,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka oleju.
Warstwa cappuccino
500 ml śmietany 30%,
3 łyżki żelatyny,
3 łyżki cukru,
500 ml jogurtu naturalnego,
5 łyżek cappuccino w proszku,
150 ml wody.
Poncz
2 łyżki cappuccino roztopione w 1/2 szklanki gorącej wody.
Dodatkowo
100 g okrągłych biszkoptów,
puszka kajmaku,
100 g chałwy o smaku waniliowym.
Wykonanie:
Na biszkopt: ubijamy jajka mikserem, aż zbieleją i się napowietrzą. Przed końcem miksowania wsypujemy cukier. Potem, nieustannie ucierając (na wolniejszych obrotach), dokładamy tłuszcz roślinny, a także kakao, mąkę i proszek – wszystkie składniki przesiane przez sitko.
Ciasto przelewamy do formy wyścielonej pergaminem i pieczemy przez pół godziny w temp. 180℃. Studzimy. Chłodny biszkopt dzielimy równolegle na 2 części takiej samej grubości.
Na krem kawowy: żelatynę zalewamy gorącą wodą (150 ml), studzimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, a potem, na mniejszych obrotach, łączymy ją z jogurtem, sproszkowanym cappuccino i cukrem, mieszamy. Na koniec pomału dodajemy chłodną, ale nadal płynną żelatynę.
Obydwa ciasta biszkoptowe ponczujemy kawowym napojem. Na wewnętrznych powierzchniach obu blatów równo rozprowadzamy kajmak. Jedno z ciast znów umieszczamy w formie. Smarujemy je 1/3 porcji masy cappuccino. Na niej rozlokowujemy biszkopty i przykrywamy je pozostałą masą kawową. Wyrównujemy wszystko i kładziemy drugi biszkopt. Powierzchnię deseru także smarujemy masą krówkową i dekorujemy drobnymi kawałkami chałwy. Ciasto schładzamy przez 3-4 godziny i podajemy.
Polecamy: Mizeria po francusku. Z łyżeczką tego składnika jest oszałamiająca