FoodPedia.plPrzepisyCiasto z mandarynkami olśni wyglądem, zatrzyma smakiem. Łatwe i szybkie

Ciasto z mandarynkami olśni wyglądem, zatrzyma smakiem. Łatwe i szybkie

ciasto z mandarynkami
fot. screen Youtube / Sandra’s Baking Ideas

Każdy z nas ma czasami ochotę na coś słodkiego i pysznego do zjedzenia. A nic nie cieszy bardziej niż domowy wypiek. W takich chwilach warto poświęcić chwilę czasu i zrobić coś samodzielnie. Nie trzeba mieć dobrze zaopatrzonej kuchni, by wykreować coś specjalnego. Dzięki tej recepturze zaspokoisz pragnienie na słodkie i zabłyśniesz przed rodziną. Wypiekowi z mandarynkami nikt się nie oprze.

Sezon na owoce cytrusowe trwa. Warto z niego korzystać i zaopatrzyć się w siatkę świeżych mandarynek. Przeważnie jemy je jako przekąskę. Można też dodać owoce do ciast i innych wypieków na słodko. Polecamy ten łatwy przepis na ciasto à la sernik z mandarynkami, który ma idealną konsystencję i smak. Z pewnością będzie to twój faworyt w kategorii: desery z cytrusami.

Przepis na śmietankowe ciasto z mandarynkami

Lista składników:
500 g mąki
300 g cukru
140 g budyniu waniliowego w proszku
250 g masła
4 jajka
80 ml oleju
250 ml mleka
5 ml aromatu waniliowego
500 g serka śmietankowego
200 g śmietany
2 puszki mandarynek lub kilka świeżych mandarynek

Wykonanie:
W naczyniu miksujemy masło z 2 jajkami, wanilią i cukrem (150 g). Do gładkiego ciasta przekładamy mąkę, znów mieszamy, a potem zaczynamy zagniatać ciasto. Wylepiamy nim dno i boki okrągłej blachy, wyścielonej pergaminem.

W sporym naczyniu miksujemy śmietanę z serkiem, dodajemy olej, mleko, sypki budyń i cukier (150 g). Dokładamy 2 jajka i mieszamy na zwartą masę. Przelewamy ją do blaszki. Na wierzchu układamy mandarynki. Te z puszki odsączamy, a jeśli używamy świeżych, to najpierw je obieramy i dzielimy na kawałki. Deser pieczemy w temp. 150°C przez 60 minut. Gdy już całkowicie wystygnie, kroimy go na porcje. Smacznego.

Czytaj też: Trzęsienie ziemi – puszyste i miękkie jak obłok ciasto na Nowy Rok

Reklama
Zobacz również
Reklama