
Właśnie rozpoczął się sezon na ulubione jabłka niemal wszystkich Polaków. Chodzi o papierówki. Skrzynki na miejskich targowiskach już uginają się pod ciężarem żółtych owoców, a jabłonie, które niektórzy mają na swoim podwórku, też hojnie obdarowały posiadaczy. Papierówki są powszechnie znane i lubiane. Wychodzą z nich niepowtarzalne przetwory i przepyszne desery. Ciasto z papierówkami według przepisu Heni Foks to słodki hit lata 2025.
Prosty i smaczny sposób na nadmiar papierówek w sadzie
Sezon na papierówki zazwyczaj startuje w lipcu. Jabłonka owocuje dość wcześnie.
W smaku owoce są słodko-kwaśne, soczyste i mają niezbyt twardy miąższ. Dlatego też pasują do szarlotek, jabłeczników czy innych wypieków jak ulał. Proste ciasto z przepisu Heni Foks to najdoskonalsza forma podania sezonowych owoców. Niewiele przy nim pracy, a składniki ma każdy w domu. Oto pełna lista produktów spożywczych, które będą potrzebne do stworzenia smakołyku.
Przepis Heni Foks na ciasto z papierówek
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
100 ml oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
pół cytryny + skórka
100 ml mleka
Jabłka
1,5 kg jabłek
4 łyżki wiórków kokosowych
4 łyżki cukru
Wykonanie:
Zacznij od pokrojenia papierówek w sporą kostkę. Posyp je cukrem i wiórkami kokosowymi, zamieszaj.
W misce ubijaj mikserem jajka z cukrem – powinieneś uzyskać pulchną masę. Przełóż do niej mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, skórkę i sok z 1/2 cytryny oraz po 100 ml oleju i mleka, ucieraj na gładkie ciasto.
Podziel je na pół, ale jedna połowa ma być nieco większa od drugiej. Tę większą wlej do blachy o wymiarach 27 cm x 17 cm wyścielonej pergaminem. Na ciasto wyłóż owoce, a potem przykryj je resztą ciasta. Deser piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 170℃ przez ok. 50 minut. Wypiek udekoruj cukrem pudrem i podawaj. Smacznego.
Zobacz też: Superszybka i pyszna pasta z makreli i jajek. Kanapki robię tylko z nią