
Słodki wypiek z truskawkami to smak polskiej wiosny i lata. Jak dobrze, że sezon na te owoce jagodowe już się rozpoczął. Czas najwyższy gromadzić przepisy na pyszne ciasta z truskawkami, a ten, który znajduje się poniżej, to prawdziwy czempion. Jest tak łatwy, że nie uwierzysz. Puszysta struktura i delikatny smak to niewątpliwe zalety tego deseru. Przy nim nawet mikser jest zbędny. Zakręć kilka razy łyżką, a potem ciasto przelej do formy, przykryj truskawkami i upiecz.
Ciasto truskawkami to świetna propozycja na deser do kawy w czerwcowe popołudnie. Puszysta słodkości z sezonowymi owocami jest wyborna! Ten przepis zostanie z tobą już na zawsze.
Przepis na najprostsze ciasto z truskawkami
Składniki:
» świeże truskawki
» 4 średnie jajka
» 3/4 szklanki kefiru lub jogurtu
» 3 łyżeczki proszku do pieczenia
» 3 szklanki mąki pszennej tortowej
» ok. 4/5 szklanki drobnego cukru
» 1 czubata łyżka cukru waniliowego
» 3/4 szklanki oleju
» cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
W naczyniu łączymy: przesianą mąkę, proszek do pieczenia i oba cukry.
Dodajemy kefir i jajka, prężnie mieszamy za pomocą widelca na jednolitą masę, a w międzyczasie powoli wlewamy do niej olej, bez przerwy mieszając.
Ciasto nie może być za rzadkie, ale zbyt gęste też nie. Powinno spływać z widelca.
Blachę smarujemy masłem i wlewamy do środka ciasto. Na wierzchu rozkładamy umyte i osuszone truskawki – te większe kroimy drobniej.
Pieczemy deser w 180℃ przez ok. 45-50 minut (aż patyczek będzie suchy). Dekorujemy cukrem pudrem i podajemy.
To ciasto można piec przez całe lato, a gdy skończy się sezon na truskawki, to wkładką owocową mogą być maliny, morele, agrest, śliwki czy borówki.
Czytaj też: Dżem truskawkowy 100%. Tak dobry, że o przepis poprosiła nawet babcia