Świeże truskawki właśnie zaczęły pojawiać się na polskich straganach. W związku z tym sezon na soczyste i słodkie owoce, którymi będziemy się raczyć przez kilka kolejnych tygodni, uważamy za otwarty. Warto zdecydować się na zakup truskawek, bo sezon na nie jest ulotny. Można jeść je solo lub wykorzystać do zrobienia słodkiego wypieku. Ten dzisiejszy z pewnością pokochasz. Wygląda epicko, jest niewyobrażalnie smaczny i łatwo go przygotować. Chwila miksowania, dwie chwile pieczenia i ciasto można podawać. Każdy będzie się nim zajadał.
Biszkoptowe ciasto z sezonowymi owocami aż się prosi o zjedzenie
Robiłeś kiedyś biszkopt? Pewnie setki razy. Dlatego nie powinieneś mieć kłopotów podczas przyrządzania tego deseru. To najprostsze ciasto biszkoptowe z truskawkami.
Składników jest tylko kilka i wszystkie pewnie masz w domu, co cieszy podwójnie.
Miękki biszkopt z waniliową nutą doskonale hormonizuje z soczystymi truskawkami. Przepis ten polecamy wszystkim kuchennym nowicjuszom oraz tym osobom, które cenią swój czas i prostotę w kuchni. Takie receptury, jak ta, warto odtwarzać jak najczęściej, przy okazji dokonując minimalnych zmian, aby uniknąć rutyny. Co mamy na myśli? Truskawki można zastępować innymi sezonowymi owocami, np. brzoskwiniami, malinami, jagodami czy śliwkami.
Przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami
Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 szklanka cukru
⅓ szklanki oleju
pół kg truskawek
Przygotowanie:
Białka oddzielone od żółtek ubij na jasną i szklistą pianę, partiami wsypuj cukier i cukier waniliowy, ucieraj na aksamitny i sztywny krem. Potem przekładaj żółtka – jedno po drugim. Do masy sukcesywnie wsypuj mąkę i proszek do pieczenia, w międzyczasie mieszaj wszystko. Na sam koniec wlej odrobinę oleju, znów mieszaj.
Tak przygotowane ciasto przelej do blaszki wyścielonej pergaminem. Umieść na powierzchni kawałki truskawek i wstaw deser do piekarnika. W temperaturze 180°C piecz go przez 40 minut. Wypiek lekko ostudź i posyp cukrem pudrem. Krój na kawałki i podawaj, smacznego.