
Wkrótce sezon grillowy. Ponownie będziemy cieszyć się potrawami z rusztu wraz z rodziną i przyjaciółmi. Ale nie żyje się tylko i wyłącznie mięsem. Witaminowy dodatek w postaci sałatki też jest pożądany, a poniższa propozycja jest pełna samych pyszności. Idealnie dopełni smak grillowanych kiełbasek czy steków. Oto przepis na sałatkowy ideał.
Rzodkiewki, jabłka, ogórki konserwowe, jajka i ziemniaki wymieszane z majonezem to jedno z lepszych połączeń. Jako dodatek do dań z rusztu sprawdzi się kapitalnie. Kompozycja jest pełna różnorodnych składników i na pewno skradnie serca biesiadników.
Najsmaczniejsza sałatka na grilla – poznaj prosty przepis
Składniki:
» pęczek rzodkiewek,
» 4 ziemniaki,
» 4 jajka,
» kilka gałązek pietruszki,
» 2 ogórki konserwowe,
» pieprz, sól,
» 1 łyżeczka musztardy chrzanowej,
» 3 łyżki majonezu.
Wykonanie:
✓ Ziemniaki w mundurkach płuczemy i gotujemy, aż zmiękną. Studzimy. Obieramy warzywa i kroimy w niedużą kostkę.
✓ Jajka gotujemy na twardo. Gdy wystygną, obieramy je i kroimy podobnie jak ziemniaki.
✓ Myjemy rzodkiewki, usuwamy końcówki i dzielimy w ósemki.
✓ Ogórki osuszamy z marynaty, przecinamy równolegle na takie same kawałki.
✓ Natkę siekamy.
✓ Robimy sos: łączymy musztardę z majonezem. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Sosem polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego.
Czytaj też: Beza bez cukru też się uda. Tym osłodź białka