
Wszyscy lubimy naleśniki. To świetny pomysł na szybkie śniadanie, a nawet obiad czy kolację, w końcu ich przygotowanie zajmuje najwyższej 30 minut. 160 lat temu również jadano naleśniki — przecież nie mogło być inaczej. Receptura z dawnych lat na pewno odniosłaby sukces i dzisiaj. Gdy ją przetestujesz, przyznasz nam rację.
Sekret naleśników z 1860 roku tkwi w 2 dodatkach, którymi są: masło klarowane i piana z białek. Pierwszy ze składników nadaje delikatności i złotego koloru naleśnikom. Sprawia, że przyjemne pachną masłem i mają chrupiącą skórkę. Natomiast puszystość potrawy to zasługa ubitej piany. Przepis na te naleśniki pochodzi z książki kucharskiej „365 obiadów”, autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Oto składniki niezbędne do przygotowania wyjątkowych naleśników z XIX wieku. Jest ich zaledwie pięć!
Przepis na naleśniki z 1860 roku
Składniki:
» 250 ml mleka,
» 250 g mąki pszennej,
» odrobina soli,
» 30 g masła klarowanego,
» 4 jajka.
Wykonanie:
● Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy.
● Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno.
● W naczyniu umieszczamy mąkę, mleko, szczyptę soli, chłodne masło i żółtka.
● Przekładamy do składników ubite białka i mieszamy łyżką na jednolite ciasto.
● Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i smażymy naleśniki z dwóch stron, aż się zezłocą. Podajemy je słodko np. z konfiturą owocową lub na słono np. z warzywnym farszem.
Polecamy też przepis na naleśniki biszkoptowe