
Kotlety mielone są dla ciebie zbyt monotonne, nie chcesz się bawić w układanie zapiekanek, a na tradycyjne gołąbki nie możesz już patrzeć? Na ratunek przychodzi cukinia. Warto się nią zainteresować zwłaszcza latem. W kuchni świetnie się odnajdzie i powstanie z niej masa pyszności, a jedna z nich do reszty zawróci ci w głowie. Zapiekana cukinia faszerowana mięsem mielonym to uczta na talerzu.
Latem poszukujemy raczej łatwych i błyskawicznych pomysłów na obiad. Gdy na zewnątrz pogoda dopisuje, nikomu nie chce się urzędować w kuchni. Z tego względu warto testować receptury na dania takie jak to, które zaraz dokładniej odkryjesz.
Przepis na cukinię faszerowaną mięsem i dodatkami
Składniki:
» 500 g mielonego mięsa,
» 2 łyżki przecieru pomidorowego,
» ryż,
» ser mozzarella w kawałku,
» majeranek,
» pieprz,
» sól,
» oregano,
» 1 cebula
» 1 czosnek
» 2 cukinie.
Wykonanie:
Ryż gotujemy do pełnej miękkości w osolonej wodzie, studzimy.
Umyte cukinie przekrawamy równolegle na pół i wydrążamy wnętrze.
Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, przekładamy mięso i smażymy, aż się zezłoci. Potem łączymy z przecierem i drobno pokrojonym miąższem cukinii. Farsz doprawiamy i smażymy, aż woda odparuje. Dodajemy na patelnię ryż, mieszamy.
Każdą cukinię posypujemy niewielką ilością startej mozzarelli. Potem nakładamy w łódeczki z cukinii mięsną mieszankę i wszystko oprószamy mozzarellą. Cukinie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut.
Czytaj też: Pyszne i łatwe ciasto kakaowe z kremem. Zostawia w tyle wuzetkę