
Kotlety mielone to hit na stołach Polaków. Pospolity sposób przyrządzenia tego mięsnego specjału zna niemal każdy, ale w kuchni warto czasem zaszaleć. Dlatego przekonaj się, co warto wrzucić do masy mięsnej, aby wzbogacić smak kotletów mielonych.
Jesień pachnie grzybami, jabłkami, śliwkami i oczywiście dynią – to dobra okazja, by ostatnie z dobrodziejstw wykorzystać w kuchni.
Kotlety mielone z dynią: tradycja przełamana sezonowością
Świeża dynia np. hokkaido, piżmowa, muszkatołowa, to coś, co genialnie łączy się z masą na kotlety. Jest delikatna i lekko słodkawa, więc nie zdominuje masy mięsnej, a nada jej przyjemnych nut. Wnętrze kotletów pozostanie wilgotne i soczyste. Dynia polepszy smak i konsystencję kotletów, a także ich wartości odżywcze. Zawiera sporo witamin i mikroelementów.
Wypróbuj modny przepis jeszcze tej jesieni. Oto pełna lista składników i wskazówki, które pozwolą ci przygotować pyszne mielone od podstaw.
Przepis na kotlety mielone z dynią
Składniki:
• 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
• 1 jajko
• 1 kajzerka + ¼ szklanki mleka
• 2 ząbki czosnku
• 1 średnia cebula
• 500 g startej dyni
• 3 łyżki oleju rzepakowego
• pieprz i sól do smaku
• pół szklanki bułki tartej do obtoczenia
Sposób wykonania:
Na początku obieramy i ścieramy dynię na tarce o większych oczkach. Czosnek i cebulę też obieramy, a potem drobno kroimy. Bułkę namaczamy w mleku i odsączamy.
Do sporego naczynia przekładamy mielone mięso, cebulę, czosnek, dynię, jajko i bułkę, dodajemy świeżo mielony pieprz i sól do smaku, wyrabiamy porządnie masę, aż będzie się lekko kleić do dłoni.
Zwilżamy dłonie i lepimy półokrągłe kotlety, następnie otaczamy je w bułce tartej i smażymy na patelni przez 3-4 minuty z obu stron, aż się zarumienią.
Polecamy: Prosta i szybka babka a’la panettone. Każdy się nią zajada, bo jest obłędna
