
Polski śniadaniowy klasyk to niewątpliwie jajecznica. Prawie w każdym domu znajdują się jej wierni fani, którzy często ją smażą dla siebie czy bliskich. Jako pierwszy posiłek sprawdza się pierwszorzędnie. Zawiera białko, dodaje energii i syci na długi czas. Czym ją urozmaicić, by zachwycała smakiem? Istnieje 1 składnik, który podrasuje jajecznicę. To ryba.
Z tym przepisem jajecznicę pokochasz na nowo
Już nie musisz wybierać pomiędzy jajecznicą a kanapkami z wędzoną makrelą. Połącz ze sobą obie rzeczy i zacznij dzień od śniadania w nowym stylu. Delikatny smak jajecznicy ryba umiejętnie gasi, ale nie przeważa w całym daniu. Pamiętaj, aby jajecznicy już zbyt mocno nie solić, ponieważ makrela jest słona. Inne przyprawy typu szczypiorek czy koperek można sypać do woli.
Makrela to bogactwo smaku i zdrowia
W makreli znajdziesz kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu. Wzmacniają serce i naczynia krwionośne. Dzięki zawartości witaminy D makrela pomaga przezwyciężać sezonowe infekcje. Jedz na zdrowie!
Przepis na jajecznicę z wędzoną makrelą
Składniki:
▪ 1/3 małej sztuki makreli wędzonej (ok. 50 g),
▪ 2 jajka kurze,
▪ sól do smaku,
▪ 1 łyżka masła klarowanego.
Wykonanie:
Zaczynamy od oczyszczenia makreli. Usuwamy skórę i ości, a mięso rozdzielamy na mniejsze kawałki. Przesmażamy na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym. Po kilku minutach wbijamy jajka i powoli mieszamy.
Po mniej więcej 2-3 minutach jajka powinny się ściąć, więc potrawę lekko solimy i mieszamy. Z patelni przekładamy ją prosto na talerz i podajemy z pieczywem i ewentualnie innymi dodatkami, np. szczypiorkiem, pomidorami czy sokiem z cytryny, który przełamie słoność ryby.
Czytaj też: Turecki sos pomidorowy bez pasteryzacji. Smak zależy od 1 składnika