
Przyrządzenie dobrej zupy fasolowej wymaga od nas trochę cierpliwości i wysiłku, ale efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Zupa jest pożywna, esencjonalna i bogata smakowo, a wszystko zawdzięcza składnikom. Duży wpływ na walory dania ma także kolejność ich dodawania do garnka i ogólny czas obróbki cieplnej.
Zupa fasolowa jest jedną z najbardziej lubianych zup w Polsce. Zazwyczaj podajemy ją na obiad w zwykły dzień, ale sprawdzi się też na świąteczny stół. Fasola to potężne źródło białka i większość osób ją lubi – jak nie w zupie, to w sałatce czy gulaszu. Ta receptura zawiera sporo warzyw, a smak zupy wzmacnia czosnek. W wersji „na bogato” warto uwzględnić także wędliny. Dzięki nim smak fasolowej wyskoczy na nowy poziom.
Najlepszy przepis na zupę fasolową
Lista składników:
10 ziemniaków
1 cebula
3 marchewki
3 ząbki czosnku
cząstka selera
1,5 litra bulionu
pieprz i sól
1 łyżka majeranku
pół łyżeczki papryki słodkiej
6 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
¼ kg kiełbasy myśliwskiej
200 g boczku wędzonego
pół kilograma fasoli Jaś
Wykonanie:
Fasolę moczymy przez noc. Gotujemy ją w wodzie z zielem angielskim i listkami laurowymi. Dorzucamy przeciśnięty czosnek, sól i majeranek.
Kroimy kartofle, seler i marchew, przekładamy do zupy wraz z posiekaną pietruszką i gotujemy.
Gdy fasola i jarzyny zmiękną, wrzucamy do garnka podsmażony boczek i pokrojoną kiełbasę.
Krótko przed końcem gotowania doprawiamy zupę pieprzem, solą i sproszkowaną papryką, mieszamy.
Kroimy cebulę i podsmażamy na wytopionym boczku, dodajemy do bulionu i krótko gotujemy. Zupa jest gotowa. Możemy ją posypać koperkiem i podawać.
Polecamy też przepis na zupę ziemniaczaną