
Sernik to jeden z tych deserów, którym trudno się oprzeć. Na ogół trzymamy się 1-2 przepisów, które uznajemy za najlepsze i dzięki którym deser zawsze wychodzi na medal. Tym razem klasyka też będzie rządzić. Zrównoważony smak, idealną konsystencję i wspaniałą puszystość zagwarantuje ci ten przepis na sernik z wiaderka.
Świat deserów jest ogromny, a jednym z lepszych ciast, jakie istnieją, jest sernik. Jeśli chcesz, żeby się wyróżniał, dodaj do niego orzechy, owoce, suszone owoce, wanilię czy kakao. Wyjątkowy smak zapewni też konkretny rodzaj sera. Wiele osób używa klasycznego twarogu, który potem mieli 2-3 krotnie w maszynce lub ułatwia sobie to zadanie i sięga po ser „z wiaderka”, którym nie trzeba się zajmować, bo ma aksamitną strukturę i rozpływa się w ustach. Polecamy upiec sernik na bazie sera z wiaderka. Według tego przepisu wychodzi jak marzenie.
Przepis na pyszny sernik z wiaderka
Składniki:
❑ biszkopty lub inne ciastka,
❑ 1 szklanka mleka,
❑ 1 kg białego sera z wiaderka,
❑ 5 dużych jajek,
❑ 1 łyżka cukru waniliowego,
❑ 1 szklanka cukru,
❑ 3 torebki budyniu w proszku o smaku śmietankowym (niesłodzonego),
❑ 200 g masła.
Przygotowanie:
* Produkty muszą mieć temp. pokojową.
Masło roztapiamy i studzimy. Jajka sparzamy wrzącą wodą, a białka oddzielamy od żółtek.
Ser umieszczamy w naczyniu, przekładamy do niego budynie w proszku, żółtka, cukier zwykły i waniliowy, a po chwili ucieramy wszystko robotem, w międzyczasie etapami wlewając mleko. Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy roztopione masło, miksujemy.
Białka lekko solimy, przekładamy do masy i mieszamy łyżką.
Dno formy wykładamy biszkoptami i wykładamy masę twarogową, ale pomału. Sernik po upieczeniu trzymamy w wyłączonym piekarniku, potem lekko uchylamy drzwiczki i studzimy.
Czytaj też: Zdrowo i czekoladowo: przepisy fit, które pokochasz