FoodPedia.plPrzepisyDwie sztuki na każdy słój. Trik gospodyń na najlepsze ogórki małosolne

Dwie sztuki na każdy słój. Trik gospodyń na najlepsze ogórki małosolne

ogórki małosolne
fot. screen Youtube / @ТатьянаГенералова-л6в

Ogórki prawie wszyscy lubimy, ale za kiszonymi czy małosolnymi wprost przepadamy. Przetwory są chrupiące i mają bardziej wyrazisty smak niż naturalne odpowiedniki prosto z grządki. Ogórki małosolne smak zyskują dzięki aromatycznym dodatkom takim jak koper i czosnek. Produkcja domowych przetworów ruszyła pełną parą. Jeśli jeszcze nie robiłeś małosolnych czy kiszeniaków, nadrabiaj zaległości. Ten przepis na pewno zrobi furorę w twoim domu. Wystarczy, że do każdego słoika włożysz… ostrą paprykę.

Ogórki małosolne to rarytas, który kojarzy się z wakacjami. Są pełne smaku i świeżości, a najwięcej fanów mają w Polsce. Rządzą na kanapkach, w sałatkach i stanowią pyszny dodatek do pieczeni mięsnych. Poza tym są znakomitą przekąską. Wśród dziesiątek przepisów na ten przetwór, warto zainteresować się tym poniższym. Jest wyjątkowy dzięki 1 ostremu dodatkowi. Poznaj przepis na małosolne z chili.

Przepis na ogórki małosolne z chilli

Składniki:
» 1 kg ogórków,
» sól kamienna,
» kilka papryczek chili,
» 1 korzeń chrzanu,
» 6 ząbków czosnku,
» 4 gałązki kopru,
» gorczyca w ziarnach, liście dębu czy wiśni (opcjonalnie).

Wykonanie:
Ogórki myjemy i oczyszczamy. Obieramy chrzan i czosnek, myjemy. Warzywa umieszczamy w 2 słoikach o pojemności 1 litra każdy. Warstwami układamy koper, czosnek i chrzan. Upychamy w naczyniu także ostre papryczki – 2-3 sztuki/ 1 słój.

Na zalewę: w garnku zagotowujemy wodę, solimy ją (na każdy 1 litr – 1 łyżka soli) i mieszamy. Lekko studzimy i wlewamy miksturę do słoików, a potem zakręcamy i odstawiamy w niezbyt ciepłe miejsce, bez dostępu słońca. Po 2-3 dniach małosolne powinny być już gotowe.

Czytaj też: Pasuje do jajecznicy bardziej od cebuli. Przepis wygrywa wszystkie nagrody

Zobacz również