Dwukolorowy sernik ma niesamowity smak. W PRL-u każdy się nim zajadał

sernik Izaura
fot. screen Youtube / @ketoserts

To dwukolorowe ciasto cieszyło się kiedyś ogromnym powodzeniem. Obecnie zostało wyparte przez inne wypieki, ale dla wielu osób wciąż jest numerem jeden. Izaura to miks sernika i ciasta kakaowego, szczególnie popularny w latach 80. Mimo upływu lat nadal przyciąga wzrok i smakuje wyśmienicie. Dzięki tej recepturze masz okazję przygotować kultowy serniczek we własnej kuchni. Na pewno się uda, a twoja rodzina chętnie spałaszuje go na deser.

Izaura – pyszne ciasto serowo-kakaowe

Wiele osób zastanawia się, dlaczego ten deser nosi nazwę Izaura. Prawdopodobnie miano zawdzięcza brazylijskiej telenoweli „Niewolnica Isaura”, którą w czasach PRL-u oglądali w prawie wszyscy telemaniacy. Jest to oczywiście tylko hipoteza.

Sernik Izaura składa się z dwóch mas, które przyrządza się osobno, ale potem i tak wszystko ląduje w jednej blaszce i trafia do piekarnika.

Produkty, których używa się do zrobienia przysmaku, nie są wyszukane. Cukier, masło, twaróg, kakao, jajka z pewnością każdy ma w domu. To podstawowe rzeczy, z których można wyczarować taki frykas jak ten.

Przepis na kultowy sernik Izaura

Składniki na ciasto kakaowe:
4 jajka
300 g cukru
200 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Składniki na sernik:
100 g masła
1 kg twarogu sernikowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
140 g cukru
4 jajka

Wykonanie:
Na ciasto kakaowe: w garnku umieść masło, kakao i oba cukry. Wlej trochę wody i podgrzewaj składniki, by rozpuściły się i powstała spójna masa. W międzyczasie mieszaj ją, a później ostudź.

Po oddzieleniu białek od żółtek, te pierwsze ubij z odrobiną soli na sztywno. Do zimnego ciasta przełóż żółtka, starannie mieszaj i sukcesywnie wsypuj mąkę oraz proszek do pieczenia, po każdym dodaniu łącz masę. Dodaj pianę z białek i wymieszaj szpatułką.

Przygotuj masę sernikową. W naczyniu miksuj żółtka z cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Potem partiami przekładaj masło w temp. pokojowej i biały ser, nieustannie łącz robotem. Na samym końcu wsypuj stopniowo budyń z torebki.

W oddzielnym naczyniu ucieraj białka z odrobiną soli sztywno, a następnie dodaj pianę do ciasta i lekko wymieszaj łyżką.

Formę do pieczenia wyłóż pergaminem. Przekładaj do niej obydwie masy, najpierw kakaową, a potem jasną, lub wykładaj ostrożnie i maluj łyżką fikuśne wzory.

Sernik Izaura wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piecz przez godzinę. Wyjmij go i ostudź, a potem polej stopioną czekoladą, a wierzch posyp kokosem, smacznego.

Podziel się: