
Sezon na robienie domowych przetworów w pełni. Każda pani i pan domu chce zapełnić puste półki w spiżarni latem zamkniętym w słoikach. Dżemy, soki, musy, sałatki konserwowe czy przeciery to przysmaki, które świetnie wypełnią zimowe obiady, kolacje czy desery. Słodko-kwaśny dżem ze śliwek będzie przebojem w każdej kuchni.
Sierpień to czas, kiedy wiele osób robi dla siebie i rodziny przetwory z sezonowych składników. Latem, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw jest nieograniczony, szkoda nie zakisić ogórków czy nie zrobić słodkiego dżemu z truskawek, jabłek, malin czy borówek amerykańskich. Warto łapać okazję i zrobić także niesamowity dżem śliwkowy. To prawdziwy rarytas i hit w każdej spiżarni. Jego smak idealnie zbalansuje cytryna.
Przepis na domowy dżem śliwkowy
Składniki:
1 kg dojrzałych śliwek
1 łyżka soku z cytryny
pół kg cukru
pół szklanki wody
Wykonanie:
Śliwki myjemy pod bieżącą wodą. Potem wycieramy ręcznikiem papierowym albo odstawiamy, żeby całkowicie wyschły. Przekrawamy je na pół, usuwamy pestkę.
Owoce umieszczamy w sporym garnku i zalewamy wodą (pół szklanki), potem gotujemy na niedużym gazie, aż owoce się rozlecą. Słodzimy cukrem i wlewamy sok z cytryny, łączymy.
Ustawiamy najmniejszy ogień i gotujemy dżem przez ok. 40-50 minut, aż trochę zgęstnieje. Odstawiamy z palnika i studzimy.
Czytaj też: Zapisz ten przepis na surówkę z marchewki. Turecka wersja znika od razu