
Rutyna w kuchni? Chrupiące kieszonki wypełnione mięsno-warzywno-serowym farszem ją przełamią. To smakowita, nieprzekombinowana i modna przekąska pełna różnorodnych składników. Twoim gościom będzie śniła się po nocach.
Kurczak to delikatne, smaczne i dosyć chude mięso, które cenimy za smak i wszechstronne zastosowanie w kuchni. Robimy z niego wiele pyszności, np. kotlety, zapiekanki, pieczenie, nuggetsy czy zupy. Jako farsz też się znakomicie sprawdza. Warto połączyć go z kilkoma składnikami i zawinąć w ciasto francuskie lub na pizzę, a potem upiec w piekarniku. Tak oto powstaną chrupiące kieszonki z ekstremalnie pysznym wypełnieniem składającym się m.in. z papryki, cukinii, pieczarek, serka śmietankowego, mozzarelli i przypraw.
Kąski będą idealną przekąską na imprezie czy przyjęciu, ale można też przygotować je bez okazji. Przepis jest łatwy i zajmuje mało czasu, a kieszonki zawsze znikają do ostatniego okruszka!
Przepis na kieszonki z farszem z kurczaka
Lista składników:
1 pierś z kurczaka
1 arkusz gotowego ciasta do pizzy (550 g) lub ciasta francuskiego
pół czerwonej papryki
garść natki pietruszki
kawałek czerwonej cebuli
150 g pieczarek
pół małej cukinii
pieprz i sól do smaku
pół łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
60 g serka śmietankowego kanapkowego lub ricotty
70 g tartej mozzarelli/żółtego sera
olej lub oliwa do smażenia
Na wierzch:
1 jajko
sezam do posypania (można pominąć)
Wykonanie:
Kroimy mięso w kosteczkę, posypujemy solą, pieprzem i obiema paprykami w proszku, odstawiamy na ok. 15 minut. Pieczarki, cukinię, paprykę i cebulę kroimy kosteczkę. Kurczaka podsmażamy na oleju, aż się zarumieni, studzimy. Przekładamy go do osobnego naczynia, a na patelni smażymy paprykę z cebulą, zaraz potem dokładamy grzyby, a później cukinię. Dodajemy pieprz i sól do smaku, przesmażamy 2-3 minuty i dajemy wszystko do naczynia. Wrzucamy kurczaka, starty ser, drobno pokrojoną pietruszkę i serek kanapkowy, mieszamy.
Rozwijamy ciasto do pizzy/francuskie i dzielimy na szesnaście prostokątów takiej samej wielkości. Na każdym z nich kładziemy łyżkę nadzienia mięsno-warzywno-serowego, składamy na pół. Dokładnie sklejamy krawędzie, dociskając sztućcem. Umieszczamy na blaszce wysłanej pergaminem i smarujemy rozkłóconym jajkiem. Ewentualnie posypujemy sezamem, jeśli chcemy.
Wstawiamy kieszonki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni i pieczemy przez ok. 15 minut, aż się zezłocą. Smacznego.
Polecamy: Pizza z patelni to mistrzostwo świata. Przepis wymyślił geniusz