FoodPedia.plPrzepisyElegancka i prosta strucla parzona z makiem. Świąteczny hit

Elegancka i prosta strucla parzona z makiem. Świąteczny hit

makowiec
fot. screen Youtube / @Olga_Shobytinskay

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez aromatycznego i doskonałego makowca. Kultowy wypiek najlepiej smakuje z własnoręcznie przygotowaną masą makową. Przepis na ten wypiek nie jest trudny, a efekt zasługuje na wielkie brawa. Rolada makowa parzona to propozycja w sam raz na świąteczny stół.

Makowiec to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast, które powinno zaszczycić nas swoją obecnością w dniach 24-26 grudnia. Jego brak na pewno zostanie zauważony i może co niektórych smakoszy mocno rozczarować. Dlatego nie warto z niego rezygnować. Zachęcamy do zrobienia masy makowej według tego prostego przepisu. W dalszej części artykułu pokazujemy, jak zrobić ciasto parzone na roladę i zdradzamy dalsze wskazówki dotyczące składania, pieczenia i ozdabiania deseru.

makowiec
fot. screen Youtube / Julia y sus recetas

Przepis na makowiec parzony

Składniki:
Ciasto:
• 500 g mąki pszennej + 2 łyżki
• ekstrakt waniliowy
• 1 jajko + 1 żółtko
• 80 g cukru + 1 łyżka
• 350 ml mleka
• 30 g drożdży
• 100 g płynnego masła

Dodatkowo:
• ok. 1 kg masy makowej (tutaj znajdziesz przepis)

Lukier:
• sok z 1/2 pomarańczy
• ok. 6 łyżek cukru pudru

Sposób wykonania:
Ok. 300 g mąki zaparz wrzącym mlekiem w ilości 250 ml, łącz i wyrabiaj do połączenia. Ostudź.

Na zaczyn: pokruszone drożdże zalej ciepłym mlekiem (100 ml). Wsyp 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw na kwadrans.

Do zaparzonej mąki przełóż jajko i żółtko, cukier, aromat waniliowy, wyrośnięty zaczyn i resztę mąki, wyrabiaj, a potem wlej płynne masło. Wyrabiaj kilka minut – na jednolite ciasto. Okryj je szmatką i odstaw na ok. 60 minut.

makowiec
fot. screen Youtube / @priatnogoappetita

Później umieść ciasto na stolnicy podsypanej mąką i lekko zagniataj, następnie przekrój na dwie porcje. Jedną rozwałkuj na niezbyt cienki prostokąt i posmaruj 1/2 porcji masy makowej, ale krawędzie zostaw wolne. Zwijaj ciasto z makiem w rulon i owiń pergaminem, ale niezbyt ścisło. Podobnie postępuj z drugą porcją ciasta i masy makowej. Obie rolady powinny odpoczywać przez ok. 20 minut pod przykryciem.

Piecz je w piekarniku nagrzanym do temp. 190℃ (bez termoobiegu) przez ok. 40-45 minut. Gdy wystygną oblej je lukrem przygotowanym z soku pomarańczowego i cukru pudru. Możesz udekorować oba wypieki skórką pomarańczową lub owocami kandyzowanymi. Smacznego.

Polecamy: Sekretny składnik do czerwonego barszczu. Jest o niebo lepszy

Zobacz również