FoodPedia.plPrzepisyGenialna wersja chłodnika z ogórków. Smak zaskoczy każdego

Genialna wersja chłodnika z ogórków. Smak zaskoczy każdego

chłodnik ogórkowy
fot. screen Youtube / @Времяесть-ц6п

Brakuje ci pomysłów na obiad? Latem, gdy temperatury sięgają zenitu nie mamy ochoty na długie stanie przy garnkach. Wolelibyśmy zjeść coś na szybko. Jednocześnie szukamy potraw lekkich, nie ociekających tłuszczem. Wtedy idealnie sprawdzają się zupy, ale niekoniecznie takie, które trzeba godzinami gotować na kuchence. Idealną propozycją na obiad jest treściwy i pyszny chłodnik ogórkowy z dodatkiem ziemniaków i jajka.

Wiele osób nie wyobraża sobie wakacji bez chłodnika. Ta zupa pozwala przetrwać dni, gdy słońce mocno przypieka. Przygotowanie chłodnika ogórkowego to bardzo prosta rzecz. Wystarczy zetrzeć na tarce warzywa, doprawić i połączyć kefirem lub jogurtem. Robi się go w pięć minut, a nawet jeszcze szybciej. Na tę recepturę nie ma mocnych – zupa z ogórka to hit w każdym domu.

Przepis na ogórkowy chłodnik

Składniki:
1 mały ząbek czosnku
6 sporych ogórków gruntowych
ok. 400 g kefiru bądź jogurtu naturalnego
sól morska
czarny pieprz
3 łyżki pokrojonego koperku
2 jajka ugotowane na twardo
4 młode ziemniaki

Wykonanie:
Ogórki opłucz, obierz i przytnij końce z każdej sztuki. Warzywa zetrzyj na większych oczkach tarki. Czosnek przepuść przez praskę, posyp solą i odłóż na 5 minut. Wymieszaj ze sobą oba składniki, dopraw przyprawami do smaku. Wrzuć koperek i dodaj napój mleczny (kefir lub jogurt), wszystko wymieszaj. Chłodnik ogórkowy jest gotowy do podania. Możesz go dodatkowo posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem. Idealnie pasują do niego młode ziemniaki lub jajko na twardo.

Czytaj też: Pyszne i łatwe ciasto kakaowe z kremem. Zostawia w tyle wuzetkę

Zobacz również