FoodPedia.plPrzepisyGłówny składnik tych placków zaskoczy każdego. Są 10x lepsze niż ziemniaczane

Główny składnik tych placków zaskoczy każdego. Są 10x lepsze niż ziemniaczane

placki bieszczadzkie
fot. screen Youtube / @ПростоВкусно-у8в

Każdy z nas lubi placki, a składników, z jakich można je wyczarować jest co niemiara. Numerem jeden w Polsce są placki ziemniaczane, a sporą konkurencję robią im placki z cukinii. Coraz większą popularnością cieszą się placki z bakłażana, dyni, kalafiora i marchewki. Jest jeszcze jedno warzywo, z którego powstaną mega pyszne placki. Chodzi o kapustę, ale kiszoną. Poznaj przepis na fuczki, czyli słynne placki rodem z Bieszczad.

W bieszczadzkiej kuchni znajdziemy wiele dań o śmiesznie brzmiących nazwach, np. proziaki, hryczanyki czy wspomniane fuczki. Ta różnorodność jest efektem wielokulturowości. Nie trzeba koniecznie jechać na Podkarpacie, by wszystkich specjałów skosztować. Można je zrobić samemu. Oto przepis na fuczki – prawdziwe mistrzostwo smaku i jednocześnie miłe zaskoczenie dla podniebienia.

Przepis na fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Lista składników:
» 1 szklanka mąki pełnoziarnistej (np. pszennej),
» ok. 300 g kapusty kiszonej, dobrze odsączonej z soku,
» 1 duże jajko,
» 1 cebula,
» odrobina majeranku,
» pieprz i sól,
» odrobina kminku,
» 3 łyżki kwaśnej śmietany lub 1/3 szklanki mleka,
» smalec lub olej do smażenia,
» kwaśna śmietana do podania.

Przygotowanie:
1. Kapustę kiszoną odciśniętą z soku dokładnie siekamy. Cebulę kroimy w kosteczkę lub ścieramy na małych oczkach tarki. Warzywa umieszczamy w naczyniu.

2. Do kapusty i cebuli dodajemy jajko, mleko, kminek, majeranek, a także sól i pieprz do smaku.

3. Partiami wsypujemy mąkę, ciągle mieszamy. Gdyby ciasto było mocno gęste, rozrzedzamy je mlekiem/śmietaną.

4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy na patelni porcje ciasta i trochę spłaszczamy, tworząc owalne placki. Smażymy je na niezbyt silnym ogniu, aż się zezłocą z każdej strony. Wykładamy na talerz.

5. Fuczki serwujemy z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym.

Czytaj też: W 15 min robię chrupiące placki z młodej kapusty. Nie ma lepszych

Zobacz również