
Madonna to wielowarstwowe ciasto o niesamowitym wyglądzie, które zawsze robi furorę tam, gdzie się pojawi. Świetnie sprawdzi się na co dzień, jak i od święta. Połączenie ciasta kakaowego i orzechowego oraz kremu śmietankowego to strzał w dziesiątkę na każdą okazję. Poznaj przepis na unikalne ciasto Madonna.
Ciasto Madonna ma wszystko, co potrzebne, by oczarować gości i skraść ich serca. Gładki i puszysty krem otoczony wilgotnym kakaowo-kawowym biszkoptem posmakuje każdemu. Smakołyk jest miękki i wilgotny, a przygotowanie wcale nie jest trudne, jak może się wydawać. Smak i wygląd porwie wszystkich.
Przepis na ciasto Madonna
Składniki:
Ciasto orzechowe
5 białek
2 pełne łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki cukru
2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
250 g pokrojonych orzechów włoskich
Biszkopt kakaowy
pół szklanki mąki pszennej
5 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem
2 opak. budyniu waniliowego
1 litr mleka
2 łyżki cukru
300 g masła
1 laska wanilii
5 żółtek
Polewa
ok. 6-7 łyżek śmietanki 30%
9 kostek gorzkiej czekolady
+ herbata lub kawa rozpuszczalna do nasączenia
Przygotowanie:
Ciasto orzechowe
Ubijamy białka na sztywno, bez przerwy łączymy i wsypujemy partiami cukier, ucieramy na sztywny i szklisty krem. Przekładamy przesiane mąki z proszkiem – mieszamy powoli. Kruszymy orzechy, wrzucamy do ciasta, mieszamy szpatułką i przelewamy do blachy wyścielonej pergaminem. Pieczemy w 175℃ przez pół godziny.
Biszkopt
Białka miksujemy na sztywno, w międzyczasie sypiemy cukier i ubijamy do czasu aż uzyskamy sztywną i szklistą masę. Ustawiamy mniejszą moc miksera i przekładamy żółtka – jedno po drugim, mieszamy chwilę. Dodajemy przesianą sypką mieszankę (mąka + proszek do pieczenia + kakao), mieszamy starannie, ale niezbyt intensywnie. Masę przelewamy do blachy wyścielonej pergaminem. Pieczemy w 175℃ przez pół godziny. Studzimy, a potem przecinamy na 2 spody.
Krem
Odlewamy 1/2 szklanki mleka i roztapiamy w nim budynie, dodajemy żółtka i mieszamy. Pozostałe mleko musi się zagotować z miąższem z laski wanilii. Przelewamy budynie z żółtkami na wrzące mleko i mieszamy na gesty krem. Wyłączamy ogień, studzimy. Masło ucieramy z cukrem, aż zbieleje i zyska puszystość, bez przerwy mieszając przekładamy po trochu zimny budyń. Po dodaniu całego kremu zwiększamy moc robota i energicznie miksujemy masę przez kilka minut – dzięki temu będzie pulchna.
W blaszce umieszczamy 1 blat biszkoptowy, ponczujemy go kawą i smarujemy 1/2 kremu. Kładziemy ciasto orzechowe, ponczujemy kawą. Dajemy pozostałą masę, przykrywamy biszkoptem i nasączamy małą czarną.
Polewa
Kremówkę podgrzewamy, wrzucamy czekoladę, gasimy ogień i mieszamy na gładką masę. W razie potrzeby rozrzedzamy ją kremówką. Oblewamy deser polewą i chowamy do lodówki, powinien się chłodzić przez całą noc.
Czytaj też: Sernik Cappuccino bez pieczenia. Najlepszy, jaki w życiu jadłam