FoodPedia.plPrzepisyJakub Kuroń wrzuca do leczo. Jego przepis zasługuje na oklaski

Jakub Kuroń wrzuca do leczo. Jego przepis zasługuje na oklaski

leczo
fot. screen YT / István Hajni

Leczo to potrawa, którą robi się dość szybko – wystarczy dodawać składniki w należytej kolejności do garnka i pilnować temperatury. Poniższy przepis pozwala na przyrządzenie wspaniałego gulaszu o bardzo wyrazistym smaku. Poznaj przepis na ten letni hit.

Leczo to tradycyjne danie kuchni węgierskiej, które odnalazło swoje miejsce także w domach wielu Polaków. Chociaż jego skład został przez nas trochę zmodyfikowany na przestrzeni lat, to i tak nadal przypomina swój oryginał. Poniższą wersję zna już wiele osób, a Jakub Kuroń też jest jej wielkim fanem. Znany kucharz dodaje do swojego leczo kawałki soczystego kurczaka, co poprawia zarówno walory smakowe gulaszu, jak i jego fakturę.

Leczo Jakuba Kuronia – przepis

Składniki:
⊹ 200 g kiełbasy wędzonej
⊹ 200 ml wody
⊹ 250 g mięsa z udka kurczaka
⊹ 3 liście laurowe
⊹ 4 łyżki oleju roślinnego
⊹ 2 cukinie
⊹ 2 kolorowe papryki
⊹ 1 duża cebula
⊹ 500 ml passaty
⊹ 1 łyżka słodkiej papryki
⊹ pieprz, sól
⊹ 4 ząbki czosnku
⊹ 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:
Mięso kurczaka oczyszczamy z żyłek, kroimy w małą kostkę. Smażymy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Jak kurczak nabierze brązowego koloru, wrzucamy kiełbasę. Przekładamy mięso na oddzielny talerz. Do garnka wlewamy olej, wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy. Dodajemy liść laurowy, ziarna ziela, wodę, kiełbasę, kurczaka, czosnek i przecier. Doprawiamy pieprzem i solą, dusimy na małym gazie przez 25 minut, aż jarzyny zmiękną. Podajemy z ryżem albo świeżym pieczywem. Smacznego.

Polecamy: Muffinki z cukinią smakują najlepiej na świecie. Cała rodzina zjada je ze smakiem

Zobacz również