
Jeśli banany zbyt długo leżakują w ciepłym domu, to zachodzą w nich procesy rozkładu. Skrobia zamienia się w cukry proste, czemu towarzyszy zmiana koloru. Czernienia owoców nie da się uniknąć, ale można je spowolnić. Przejrzałe, z plamkami nie wyglądają apetycznie i u wielu osób budzą postrach. Dlatego najczęściej lądują w koszu na śmieci. Tak nie powinno być! Banany niepierwszej świeżości zachwycą smakiem wszystkich łasuchów. Są bardzo słodkie, wiec można dodać je do deserów i wypieków. Zyskają one przyjemne karmelowe nuty i więcej wilgotności. Jak zamienić czarne banany w pyszny chlebek? Sprawdź!
Chlebek bananowy nigdy nie wychodzi z mody. Uwielbiają go na całym świecie, zarówno mali, jak i duzi, a receptura jest odtwarzana z sentymentem przez każdego, kto ma w kuchni pociemniałe banany i chce je wykorzystać w praktyczny i smaczny sposób.
Przepis na chlebek bananowy to pikuś dla każdego domowego cukiernika, a nawet kuchennego laika. Nie wymaga praktycznie żadnych specjalnych zdolności kulinarnych. Recepta na słodki chlebek jest wyjątkowa, bo zawiera wyjątkowy dodatek w postaci kawałków czekolady. Jak zrobić ten wypiek, by smakował nieziemsko? Poznaj przepis.

Przepis na chlebek bananowy z czekoladą
Składniki:
□ 200 g mąki pszennej,
□ 3 dojrzałe banany,
□ 100 g płynnego, chłodnego masła,
□ 5 kropel ekstraktu waniliowego,
□ 2 jajka,
□ odrobina soli,
□ pół łyżeczki sody oczyszczonej,
□ 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
□ 120 g cukru trzcinowego,
□ 20 g pokrojonych orzechów włoskich,
□ 100 g pokrojonej czekolady.
Wykonanie:
Banany obieramy, dokładnie miażdżymy widelcem. Dodajemy płynne masło, cukier, wanilię i jajka, łączymy na jednolitą masę.
W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z sodą, proszkiem i szczyptą soli.
Suchą mieszankę etapami przekładamy do bananowo-jajecznej masy, mieszamy do połączenia. Dodajemy kawałki orzechów i czekolady, po raz ostatni mieszamy i wlewamy ciasto do formy keksówki wysłanej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 170℃ przez 50-55 minut (bez termoobiegu) do suchego patyczka. Chlebek wyjmujemy z piekarnika, studzimy na kratce. Kroimy na kawałki i podajemy.
Polecamy: Zrób na obiad zapiekankę ziemniaczaną z mięsem. Nie opędzisz się od pochwał
