FoodPedia.plPrzepisyJuż nigdy nie zrobię rosołu bez tego. Śląska wersja zupy to hit

Już nigdy nie zrobię rosołu bez tego. Śląska wersja zupy to hit

rosół
fot. Pxhere

Smak rosołu można ulepszyć. Skorzystaj z przepisu i przygotuj to danie tak, jak mieszkańcy południowej Polski. Ślązacy do swojej ulubionej zupy dodają pewien składnik, który – jak twierdzą, udoskonala smak całej kompozycji. Coś w tym jest. Rosół w tej wersji smakuje niemal wszystkim, a nowatorska receptura podbija niemal wszystkie zakątki naszego kraju. Magicznym dodatkiem do rosołu jest… biała kapusta.

Ślązacy rosół podają nieco inaczej

Polacy to chyba najwięksi fani rosołu i w żadnym kraju nie smakuje on tak dobrze, jak u nas. Można go podawać z makaronem, ziemniakami, kluseczkami, a nawet kaszą. Z dodatkami do bulionu też można kombinować. Na przykład, wrzucając do niego kapustę.

Dzięki niej danie zyskuje na smaku, wartościach zdrowotnych i jest bardziej sycące. Ugotuj tę wzbogaconą wersję i porównaj ją z klasyczną. Prawdopodobnie już nigdy nie ugotujesz rosołu bez kapusty.

Przepis na rosół z dodatkiem białej kapusty

Lista składników:
3,5 l wody
pół kg szpondra wołowego
1 porcja rosołowa
2 marchewki
¼ główki białej kapusty
1 korzeń pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
biała część pora
¼ selera
pieprz i sól
5 kulek ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 gałązki lubczyku

Wykonanie:
Myjemy mięso, umieszczamy w garnku i zalewamy chłodną wodą. Gotujemy na niewielkim gazie, a po pewnym czasie łyżką usuwamy szumowinę z powierzchni wywaru.

Obieramy marchewki, pietruszkę i seler, przekładamy do zupy wraz z opłukaną kapustą i porem. Dodajemy czosnek, ziele angielskie, sól, pieprz, listki laurowe i lubczyk.

Opalamy cebulę nad ogniem i kroimy na pół, przekładamy ją do bulionu. Przykręcamy gaz i gotujemy danie przez trzy godziny.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Serwujemy z oddzielnie ugotowanym makaronem i posypujemy świeżą pietruszką naciową, smacznego.

Reklama
Zobacz również
Reklama