
Karp najczęściej trafia na nasze stoły w okresie świątecznym, pod różnymi postaciami. W chrupiącej panierce czy galarecie z warzywami ma swoich stałych zwolenników. Rybę można też zaserwować w formie zupy, pasty, kotletów, pierogów, a nawet faworków. Mając dobry przepis na karpia, można delektować się jego smakiem bez przerwy. Kawałki ryby w piwnej panierce to kulinarny ideał, który przyrządza się łatwo i zamaszyście.
Ryba w panierce piwnej to prawdziwy hit na świątecznym stole. Rodzina i goście z pewnością ją docenią i poproszą o przepis. Karp rewelacyjnie współgra z lekkim, pulchnym i chrupiącym ciastem.
Panierka wymaga minimum składników. Najlepiej wybrać mąkę pszenną typ 450 lub 500. Piwo może być bezalkoholowe. Zawiera dwutlenek węgla, który pozwoli uzyskać chrupiącą panierkę. Piana z białek tylko wzmocni efekt.
Przepis na karpia w cieście piwnym
Składniki:
▪ 1 kg karpia,
▪ ok. 200 g mąki,
▪ sól według uznania,
▪ 3 jajka,
▪ sok z cytryny do smaku,
▪ 1 szklanka piwa,
▪ olej do smażenia.
Przygotowanie:
Rybę oczyść, podziel na mniejsze kawałki i osusz. Każdą porcję dopraw solą, a potem sokiem z cytryny.

Oddziel białka od żółtek, te drugie ubij na sztywno. Żółtka zmiksuj ze szklanką piwa i nie przerywając mieszania, dodawaj porcjami mąkę, tak by uzyskać ciasto o dość gęstej teksturze. Przełóż do niego ubite białka, połącz szpatułką.

W cieście piwnym maczaj porcje ryby i smaż na gorącym tłuszczu z każdej strony. Gdy panierka się zarumieni, wykładaj rybę na talerz wyścielony ręcznikiem kuchennym. Papier wchłonie nadmiar tłuszczu.
Polecamy: Kotlety z jajek i pieczarek to ferrari wśród dań obiadowych. Rodzina będzie się zajadać
