FoodPedia.plPrzepisyKażdy będzie chwalić twoje ciasto czekoladowe. Tak puszyste i wilgotne, że głowa...

Każdy będzie chwalić twoje ciasto czekoladowe. Tak puszyste i wilgotne, że głowa mała

ciasto czekoladowe
fot. screen Youtube / @olga_salkay

Ciasto czekoladowe to wypiek, któremu nikt się nie oprze. Jest miękki, wilgotny, głęboki w smaku i fantastyczne pachnie. Perfekcyjny w każdym calu i można go uznać za słodki ideał. Powstaje z kilku ogólnie dostępnych składników, które zawsze masz w domu. Prostota nie zawsze idzie w parze z pysznym smakiem, ale tutaj mamy wyjątek. Takiej puszystej struktury i delikatności nigdzie indziej nie znajdziesz.

Ciasto czekoladowe na deser. Zrobisz je raz i zachwycisz smakiem wszystkich

Tę recepturę warto mieć zapisaną: gdy ochota na domowe łakocie będzie silniejsza, ale nie będziesz mieć czasu na długie pieczenie, to połącz kilka składników w jednej misce. Resztę pracy wykona piekarnik. Ten błyskawiczny wypiek nie potrzebuje zbyt wielu dodatków – wystarczy go posypać cukrem pudrem czy polać roztopioną czekoladą.

Przepis na puszyste ciasto czekoladowe

Składniki:
▸ 2 szklanki mąki pszennej,
▸ pół szklanki oleju rzepakowego,
▸ 1 opakowanie cukru waniliowego
▸ 1 szklanka mleka,
▸ 1 szklanka cukru,
▸ 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
▸ łyżeczka sody,
▸ 2 jajka,
▸ 4 łyżki kakao,
▸ cukier puder do posypania.

Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Te pierwsze ubijaj na sztywno ze szczyptą soli, a żółtka miksuj z cukrem waniliowym. Do naczynia przesiej mąkę, wsyp szklankę cukru, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Dodaj olej i wymieszaj. Przełóż do ciasta zmiksowane żółtka, ubite białka, szklankę mleka i kakao. Dokładnie mieszaj masę drewnianą łopatką i wylej ją na formę wyłożoną pergaminem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180℃ (bez termoobiegu) i piecz przez 60 minut. Później wyjmij wypiek, ostudź go i udekoruj cukrem pudrem. Smacznego.

Polecamy: Turecki sos pomidorowy bez pasteryzacji. Smak zależy od 1 składnika

Zobacz również