
Przepisów na surówki z kapustą jest cała gromada, ale to colesław wiedzie prym spośród nich wszystkich. Trudno stworzyć kompozycję, która pasuje do wszystkiego, a colesław to wyjątek. Jest wyśmienity i towarzyszy nam od wielu lat, natomiast receptura stała się już kultowa. Polecamy odtworzyć ją w swojej kuchni. W tej wersji znana sałatka ma niewyobrażalnie łagodny i kremowy smak.
Sałatki goszczą na naszych stołach na co dzień i od święta. Trudno wyobrazić sobie ucztowanie bez sałatki jarzynowej, gyros czy cezara. Hitem rodzinnych imprez jest też mieszanka z kapustą w roli głównej otoczona sosem.
Colesława możesz nawet spakować do pudełka i zabrać na wynos do pracy. Zaspokoi twój wilczy apetyt i jednocześnie ochroni się przed podjadaniem niezdrowych przekąsek.
Przepis na pyszną surówkę Colesław
Składniki:
» ½ główki białej kapusty (+ 2 spore łyżki soli i ½ szklanki cukru),
» 1 marchewka,
» 2 łyżki octu jabłkowego,
» 2 łyżki cukru pudru,
» 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
» 1 łyżeczka soli,
» ewentualnie: natka pietruszka naciowa lub szczypiorek,
» majonez wg potrzeb – można go połączyć z gęstym jogurtem.
Wykonanie:
Zaczynamy od poszatkowania kapusty nożem bądź w malakserze. Umieszczamy ją na durszlaku, solimy i słodzimy. Odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie kapustę płuczemy pod bieżącą wodą i zostawiamy ją na moment na sicie, aby lekko obeschła.
Marchew ścieramy na większych oczkach tarki, a potem łączymy z kapustą.
Dodajemy do warzyw: ocet jabłkowy, cukier puder, pieprz, odrobinę soli i ewentualnie zieleninę. Dokładamy majonez, mieszamy i podajemy surówkę. Smacznego.
Polecamy: Młoda kapusta zasmażana. Sięgam po te dodatki i wychodzi pysznie