
Gdyby ktoś ogłosił konkurs na najlepsze polskie danie, to kotlety schabowe prawdopodobne znalazłyby się w pierwszej trójce rankingu. Polki i Polacy przyrządzają schab w panierce rewelacyjnie i pysznie. Jednak i ten specjał czasem się nudzi. Wtedy warto zainspirować się innym pomysłem na mięso, a poniższa receptura to celny wybór.
Recepta na smaczne, domowe jedzenie bez długiego stania przy garnkach
Zaprezentowana potrawa to absolutny must-have na stole każdego mięsożercy. Soczysta, miękka i delikatna polędwica wieprzowa na podwójnej kołderce cebulowo-ziemniaczanej to obiad marzenie. Jednogarnkowe danie godnie zastąpi standardowego kotleta schabowego w panierce. Jest szybsze i łatwiejsze w wykonaniu. Nie trzeba panierować każdego kawałka mięsa, a potem smażyć na patelni. Wystarczy ułożyć plastry polędwicy ułożyć na pokrojonej w piórka cebuli i wstawić do piekarnika. Ten obiad robi się praktycznie sam, tym bardziej warto skorzystać z przepisu.
Osoby, które cenią sobie lżejszą kuchnię, będą zachwycone tym pomysłem na mięso. Żadne smażenie na kalorycznym smalcu, oleju lub maśle nie jest konieczne.
Przepis na pieczoną wieprzowinę z cebulą i ziemniakami
Składniki:
▪ 1 kg polędwicy wieprzowej
▪ pieprz i sól
▪ 1 cebula
▪ 6 ziemniaków
▪ 110 g sera
▪ 2 łyżki majonezu
▪ 3 łyżki jogurtu
▪ 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
Wykonanie:
Polędwicę kroimy w plastry – na ok. 1-centymetrową grubość, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy pieprzem i solą.
Ziemniaki obieramy i osuszamy. Rozdrabniamy na tarce o większych oczkach, a potem odsączamy z nadmiaru wody. Umieszczamy w naczyniu, dodajemy pieprz i sól wg uznania, mieszamy.
Formę do zapiekania natłuszczamy i wypełniamy dno ziemniakami. Na nich umieszczamy pociętą w piórka cebulę, a na niej wszystkie kawałki schabu.
W osobnym naczyniu łączymy majonez, musztardę i starty ser, następnie sosem smarujemy mięso.
Lekko zwilżamy pergamin i kładziemy na potrawie. Przykrywamy ją folią aluminiową. Pieczemy w 200℃ przez 40 minut. Mniej więcej w połowie pieczenia ściągamy folię i pergamin. Gdy obiad się upiecze, podajemy go z ulubioną surówką.
Polecamy przepis na sałatkę wietnamską i sałatkę synowej.
