FoodPedia.plPrzepisyKnedle z truskawkami najlepsze na lato. Zamiast cukru dodaj to

Knedle z truskawkami najlepsze na lato. Zamiast cukru dodaj to

knedle z truskawkami
fot. screen Youtube / @kochmalnach

Knedle to potrawa serwowana na całym świecie. Podobnie jak pierogi, można je podawać na słodko lub słono. Przyjmą praktycznie każdy farsz, zarówno mięsny, jak i wegetariański. Ponieważ trwa sezon na truskawki, warto skorzystać z okazji i przygotować twarogowe kluski właśnie z tymi owocami. W orzechowej panierce będą lekko chrupiące i 10x lepsze niż tradycyjne. Zrób je na obiad, a rodzinka będzie prosić cię o dokładki.

Ta wersja knedli na słodko została wzbogacona o syrop klonowy. Jeżeli go nie masz, dodaj do serowego ciasta inne słodzidło np. miód. Ewentualnie możesz sięgnąć po zwykły biały cukier lub ksylitol.

W roli farszu występują truskawki. Dobrze się im przyjrzyj i od razu odrzuć te nadgniłe czy nawet lekko spleśniałe. Wybieraj zdrowe i jędrne sztuki.

Przepis na knedle z truskawkami w orzechowej panierce

Lista składników:
400 g tłustego białego sera,
2 jajka,
1/2 laski wanilii,
150 g orzechów laskowych lub włoskich,
130 g syropu klonowego,
130 g masła,
200 g bułki tartej,
sok z 1/2 cytryny,
całe truskawki.

Wykonanie:
Biały ser odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do niego jajka i mieszamy na aksamitną masę. Słodzimy ją syropem klonowym (60 g) i dodajemy ziarenka wanilii, znów łączymy.

Masę wzbogacamy o sok z cytryny i 30 g masła. Wsypujemy 200 g bułki tartej i wyrabiamy ciasto, a potem wkładamy je na 30 minut do chłodziarki.

W międzyczasie przyrządzamy zasmażkę. Rozpuszczamy na patelni 100 g masła z resztą syropu klonowego. Przekładamy posiekane orzechy.

Płuczemy i odszypułkowujemy truskawki. Gotujemy wodę w garnku z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Schłodzone ciasto przekrawamy na osiem równych porcji. Wszystkie po kolei rozwałkowujemy dłońmi, a na środku umieszczamy owoc (lub 2, jeśli są małe) i tworzymy kulę.

Gdy woda zacznie bulgotać, przykręcamy płomień i wrzucamy knedle. Powinny się gotować przez 5 minut – czas liczymy dopiero od chwili wypłynięcia na wierzch. Kluski wyławiamy, a gdy odcieknie z nich woda, otulamy je zasmażką. Jeszcze ciepłe knedle serwujemy np. z dodatkiem jogurtu, smacznego.

Reklama
Zobacz również
Reklama