
Borówka amerykańska to popularny krzew, który owocuje w lipcu i sierpniu. Za dobre stanowisko, glebę i opiekę odwdzięczy się hojnymi plonami. Co zrobić z nadmiarem granatowych kulek? Przyrządzenie swojskiego dżemu o zdumiewającym smaku i prozdrowotnych właściwościach jest bardzo łatwe.
Lato to doskonała pora, by zatrzymać wyjątkowy smak owoców i delektować się nimi także zimą. Weki to najlepszy sposób na przechowanie nadmiaru borówek amerykańskich. Sprawdzą się jako słodka przekąska lub dodatek do naleśników, serków czy owsianki.
Na dżem potrzebujesz świeżych borówek. Na wstępie odrzuć owoce uszkodzone czy nadpsute. Dżem osłodź, jeśli chcesz, ewentualnie wymień cukier kokosowy na standardowy cukier, a limonkę zastąp cytryną. Funkcją nasion szałwii hiszpańskiej (chia) jest lekkie zagęszczenie masy owocowej. Chia uwalnia żel, który wiąże dżem. Jeśli dysponujesz większą ilością surowca i chcesz zrobić weki np. z 1 kilograma owoców, to jednocześnie podwój ilość dodawanych nasion chia, cukru i soku limonkowego.
Przepis na dżem z borówki amerykańskiej
Składniki:
⭒ pół kilograma borówek,
⭒ sok z 1/2 limonki,
⭒ 2 łyżki nasion chia,
⭒ 3 łyżki cukru kokosowego (można pominąć),
⭒ przyprawy typu kardamon, cynamon (można pominąć).
Wykonanie:
Borówki wrzucamy na patelnię, zasypujemy nasionami szałwii hiszpańskiej i cukrem. Dodajemy sok z połowy limonki i podgrzewamy na średniej mocy palnika, aż borówki się rozlecą, a chia uwolni żel. Dżem jest gotowy. Napełniamy nim słoiczki i umieszczamy je w chłodziarce. Opcjonalnie poddajemy weki procesowi pasteryzacji, a znacznie dłużej zachowają trwałość. Słoiki można utrwalać w piekarniku lub tradycyjnie, gotując je w garnku z wodą. Dżem nie poddany pasteryzacji wytrzyma w warunkach chłodniczych ok. 7 dni.
Czytaj też: Kluski śląskie w wersji fit to kuchenna ekstraklasa. Spróbuj przepisu