
Tradycyjne kotlety mielone są powszechnie znane i lubiane w naszym kraju. Nie do pomyślenia jest to, że mogą zostać wyparte przez inny specjał z tej samej półki. A jednak. Kotletom mielonym po cygańsku może się udać zsunąć je z podium, bo są wręcz genialne. Idealna harmonia smaków i składników zagra pierwsze skrzypce na twoim talerzu. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, to koniecznie sprawdź ten wyjątkowy przepis. Kotlety w całkiem innej odsłonie dużo namieszają w twoim jadłospisie.
Kiedy nie wiesz, na jakie kotlety mięsne się zdecydować, wypróbuj wariant po cygańsku. Masę mięsną przyrządza się podobnie jak klasyczny odpowiednik, ale między obiema wersjami jest zasadnicza różnica, a mianowicie sos pomidorowy z warzywami. To właśnie on czyni kotlety oryginalnymi. Aromatyczne i wyśmienite kotlety z pomysłowymi dodatkami odmienią twoje codzienne obiady.
Przepis na kotlety mielone po cygańsku
Składniki na kotlety:
▫︎ 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
▫︎ 1 jajko
▫︎ 1-2 ząbki czosnku
▫︎ pieprz i sól do smaku
▫︎ 2 łyżeczki papryki wędzonej
▫︎ 2-3 łyżki mąki pszennej
Sos:
▫︎ 200 ml wody
▫︎ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
▫︎ 2 puszki pomidorów krojonych
▫︎ 250 g pieczarek
▫︎ 2 cebule
▫︎ 1 marchewka
▫︎ 2 papryki czerwone
▫︎ 2 ząbki czosnku
▫︎ pieprz i sól do smaku
▫︎ 2 łyżeczki papryki słodkiej
▫︎ olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso umieszczamy w naczyniu, dodajemy jajko, przeciśnięty czosnek i przyprawy, wyrabiamy na spójną masę. Cebulę kroimy w półplasterki, a z papryk usuwamy gniazda nasienne i tniemy w paski. Grzyby kroimy w kostkę, a obraną marchew ścieramy na tarce o większych oczkach.
Z masy mięsnej lepimy małe kotlety i wszystkie panierujemy w mące. Smażymy je gorącym tłuszczu z każdej strony. Złociste wykładamy na talerz.
Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę przez ok. 2 minuty. Wrzucamy do niej rozdrobnione warzywa, dodajemy pieprz i sól do smaku, po około 6-8 minutach przekładamy oba przetwory pomidorowe, mieszamy.
Rozcieńczamy sos wodą, dodajemy sól, pieprz i sproszkowaną paprykę do smaku, a potem umieszczamy na patelni kotlety mięsne. Przykrywamy i dusimy na niewielkim gazie. Po 15-20 minutach danie jest gotowe.
Zobacz też: W 15 min robię chrupiące placki z młodej kapusty. Nie ma lepszych