
Kotlety poniedziałkowe to nic innego jak kotlety z mięsa z rosołu. Oprócz niego zawierają ziemniaki i ser żółty, dzięki czemu są jeszcze bardziej sycące i pełne smaku. Urozmaicają je dodatki w postaci ziół i przypraw, takich jak: natka pietruszki i gałka muszkatołowa. Takie kotleciki możesz robić co tydzień, w każdy poniedziałek, bo szkoda, żeby mięso z niedzielnego rosołu się zmarnowało. Dzięki tej wspaniałomyślnej recepturze zamienisz je w nowy obiad, który pokochają wszyscy twoi bliscy.
Na gorący rosół z makaronem zawsze znajdą się chętni, ale amatorów, którzy skosztowaliby resztek mięsa, często brakuje. Finalnie trzeba kawałki drobiu wyrzucić. Znając jednak ten przepis, zapobiegniesz marnowaniu żywności i ucieszysz rodzinę chrupiącymi i pysznymi kotletami.
Przepis na chrupiące kotlety z mięsa z rosołu. Hit na poniedziałkowy obiad
Składniki:
350 g mięsa drobiowego z rosołu
700 g ziemniaków (ugotowanych i ostudzonych)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
180 g sera żółtego startego na tarce
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jajka
2 średnie cebule
trochę gałki muszkatołowej do smaku
pieprz i sól
1 łyżka musztardy delikatesowej
olej rzepakowy
bułka tarta
Wykonanie:
Ziemniaki mieliny w maszynce. Mięso drobiowe traktujemy w ten sam sposób.
Rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy posiekaną cebulę i smażymy, aż zmięknie i się zarumieni.
W sporej misce łączymy kartofle z jajkami, startym żółtym serem, mięsem, musztardą, zeszkloną cebulą, mąką i natką. Dodajemy gałkę, pieprz i sól, wyrabiamy ręcznie na zwartą masę.
Lepimy z niej nieduże kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy je z dwóch stron na średniej mocy ognia. Zarumienione i chrupiące kotlety umieszczamy na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym i podajemy, z czym chcemy. Smacznego.
Polecamy przepis na aromatyczne pieczone ziemniaki i sałatkę krabową.