FoodPedia.plPrzepisyKotlety schabowe po kaszubsku

Kotlety schabowe po kaszubsku

kotlety schabowe
fot. screen Youtube / Smita’s Bakehouse

Kotlety schabowe mają dobrą opinią. Podajemy je na co dzień, jak i od święta. Jeśli niedługo postanowisz je zrobić, skorzystaj z tego przepisu. Kotlety po kaszubsku pokochasz od razu, bo są niepowtarzalne. Od tej pory soczyste mięso wieprzowe w obłędnej panierce będzie twoim daniem popisowym.

Wydaje się, że podczas przyrządzania tego specjału nic złego nie może się wydarzyć, ale realia potrafią być inne. Schab jest czasami źle doprawiony i nie smakuje tak jak oczekujemy. To samo dotyczy panierki. Na szczęście można to zmienić. Wystarczy jeden dodatek do bułki tartej.

Co dodać do panierki, żeby kotlety schabowe zaskoczyły i jednocześnie zachwyciły smakiem?

Do panierki wystarczy wsypać trochę pudru grzybowego. Co to takiego?

Proszek czy też puder grzybowy to przyprawa o wielotorowym zastosowaniu w kuchni. Pachnie niesamowicie i podkreśla smak wielu potraw, np.: sosów, farszu na pierogi czy krokiety, jajecznicy, pasztetów, pieczeni mięsnych, warzyw, zup. Przyprawa powstaje poprzez ususzenie i zmielenie podgrzybków, borowików czy kozaków. Dania z grzybową nutą mają bogatszy smak i aromat.

Na Kaszubach proszkiem grzybowym wzbogaca się panierkę do schabowych. Mączkę łączy się z bułką tartą, a potem otula rozbite plastry mięsa. Kotlety schabowe po kaszubsku to prawdziwe niebo w gębie.

panierowanie kotletów
fot. screen Youtube / valentinka

Przepis na kotlety schabowe po kaszubsku

Składniki:
• 500 g schabu bez kości,
• pieprz i sól do smaku,
• 2 ząbki czosnku,
• pół cebuli,
• 250 ml śmietany 18%,
• 1 łyżka proszku grzybowego,
• 1 szklanka bułki tartej,
• 1 szklanka mąki pszennej,
• smalec lub masło klarowane do smażenia.

Wykonanie:
Krok 1. Schab pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm, następnie rozbić tłuczkiem.

Krok 2. W sporym naczyniu połączyć śmietanę z pieprzem i solą. Wrzucić starty na tarce czosnek i potraktowaną podobny sposób cebulę. Wymieszać na jednolity sos.

Krok 3. W sosie zanurzyć kawałki mięsa, przykryć naczynie i umieścić w chłodziarce na co najmniej kilka godzin.

Krok 4. Naszykować dwa talerze. Do pierwszego wsypać mąkę, a do drugiego bułkę tartą. Bułkę lekko osolić i dodać do niej puder grzybowy, połączyć.

Krok 5. Porcje schabu panierować najpierw w mące, potem w śmietanie, a na koniec w bułce tartej.

Krok 6. Kotlety smażyć na gorącym tłuszczu, aż się zarumienią z obu stron. Wykładać na talerz i podawać z ulubionymi dodatkami.

Polecamy: Sekretny składnik do czerwonego barszczu. Jest o niebo lepszy

Zobacz również