
Na twoim stole goszczą w kółko kotlety mielone i schabowe? Od czasu do pozwól sobie na małą zmianę i spróbuj kotletów bezmięsnych. Gwarantujemy że będziesz pozytywne zachwycony ich smakiem. Wszystko za sprawą cukinii, która jest ich podstawą. Jeśli masz to warzywo w swoim domu i nie wiesz, co z nim zrobić, to ten przepis rozwiąże twoje rozterki.
Cukinia to zdrowe urozmaicenie naszego codziennego jadłospisu. Ma mało kalorii, dużo minerałów, witamin i błonnika. Jest neutralna w smaku, więc warto ją umiejętnie doprawić przyprawami. Z cukinii można zrobić wiele specjalności. Aksamitna zupa krem, zapiekanka czy roladki to tylko niektóre z pysznych opcji. Poznaj prawdziwą perełkę. Król kotlet będzie przebojem na twoim stole. Posiekaj cukinię, połącz z serkiem wiejskim i kilkoma innymi dodatkami, po czym usmaż. Twoja rodzina zwariuje na punkcie tego obiadu.
Gdybyś potrzebował więcej pomysłów, jak wykorzystać cukinię w kuchni, koniecznie zajrzyj tutaj.
Przepis na kotlety z cukinii i serka wiejskiego
Składniki:
● 250 g serka wiejskiego,
● 1 średnia cukinia,
● ok. 60 g mąki pszennej/kukurydzianej,
● 1 jajko,
● zioła wg uznania (np. koperek),
● 1 ząbek czosnku,
● pieprz i sól do smaku,
● pół łyżeczki słodkiej/ostrej papryki.
Wykonanie:
Cukinię umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Jeśli skórka jest gruba, to możesz obrać warzywo, ale pamiętaj, że w niej mieści się najwięcej wartości zdrowotnych.
Rozdrobnioną cukinię odstaw na ok. 15 minut, aby uwolniła sok. Później ją solidnie odciśnij i przełóż do naczynia, dodaj jajko, serek, mąkę, przyprawy oraz sprasowany czosnek. Mieszaj na zwartą masę.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni, a formę wyściel pergaminem. Z masy lep kotlety i umieszczaj w środku blachy.
Piecz kotlety przez 25 minut – aż się delikatnie zezłocą. Wykładaj na talerz i podawaj np. z sosem koperkowym.
Zobacz też: Kotlety pożarskie od Wachowicz to hit na obiad. Nie trzeba mielić mięsa