FoodPedia.plPrzepisyKrokiety z tym farszem to prawdziwy wulkan smaku. Goście zostawią puste talerze

Krokiety z tym farszem to prawdziwy wulkan smaku. Goście zostawią puste talerze

krokiety
fot. screen Youtube / Schmackhaft. TV

Przygotowanie tradycyjnych krokietów nie jest trudne. Jeśli masz idealną recepturę na naleśniki i farsz, sukces masz prawie w kieszeni. W tej potrawie kluczowe jest wypełnienie. Większość smakoszy przepada za krokietami z kapustą z grzybami, które zazwyczaj królują na naszych stołach w święta Bożego Narodzenia. Na razie warto pomyśleć o innych supersmacznych nadzieniach. To z mięsa i grzybów genialnie się sprawdzi na jesień. Zawiń je w cienkie placuszki, usmaż i podaj na rodzinny obiad. Zachwytom nie będzie końca.

Krokiety to klejnot w polskiej kuchni, znany wielu pokoleniom. Najczęściej przypominamy sobie o nich w okolicy grudniowych świąt, a potem pozostają trochę w cieniu. Szkoda. Ten przepis sprawi, że będziesz sięgać po nie częściej niż tylko od wielkiego dzwonu. Smakują idealnie. Koniecznie zrób je na rodzinny obiad.

Przepis na krokiety z mięsem i grzybami

Składniki:
Krokiety
□ 200 ml mleka,
□ 2 łyżki oleju,
□ 200 g mąki pszennej,
□ 2 jajka,
□ pół łyżeczki soli,
□ 200 ml gazowanej wody mineralnej,
□ olej do smażenia.

Farsz
□ 30 g suszonych grzybów,
□ 400 g ugotowanego mięsa,
□ 1 czerstwa bułka,
□ 1 ząbek czosnku,
□ 1 cebula,
□ pieprz, sól do smaku,
□ masło do smażenia.

Panierka
□ bułka tarta,
□ 2 jajka.

Wykonanie:
➝ Suszone grzyby namaczamy przez w przegotowanej, ciepłej wodzie. Po 30 minut odsączamy i kroimy na malutkie kawałki.

➝ Na maśle szklimy posiekaną cebulę i sprasowany czosnek. Przekładamy grzyby i smażymy.

➝ Kajzerkę moczymy w mleku. W międzyczasie mielimy mięso, dodajemy odsączoną bułkę, mielimy.

➝ Wrzucamy grzyby z patelni, dodajemy pieprz i sól do smaku, mieszamy i odstawiamy farsz na bok.

➝ Na naleśniki: mieszamy mąkę z mlekiem, wodą gazowaną, jajkami, solą i olejem na gładkie ciasto, odstawiamy na kwadrans.

➝ Porcje masy wykładamy na gorącą patelnię i smażymy z obu stron. Gotowe naleśniki wykładamy na talerz.

➝ Na każdym z nich umieszczamy porządną porcję nadzienia i składamy szczelnie. Panierujemy krokiety w roztrzepanych jajkach, a potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, aż będą złociste.

Polecamy: Naleśniki robię jak s. Anastazja. Trik na puszystość jest genialny

Zobacz również