
Codzienne posiłki warto sobie urozmaicać. Fajny pomysł na śniadanie to nie tylko jajecznica, omlet czy parówki. Chleb w jajku to jeszcze smaczniejsza propozycja na ciepły posiłek z rana i sposób, by na twarzach współlokatorów pojawił się szeroki uśmiech. Za standardową wersją tego specjału pewnie przepadasz, ale spróbuj tej. Prezentujemy prosty przepis, który sprawi, że każdy początek dnia będzie jeszcze lepszy.
Chleb w jajku dobrze pamięta epokę PRL-u. W latach 1944-1989 na półkach sklepowych brakowało jedzenia, a gospodynie domowe kombinowały, jak z podstawowych produktów spożywczych zrobić coś pysznego. Tak oto powstał pomysł na chlebek w jajku. Do dziś wiele osób myśli o nim z sentymentem. Teraz danie wraca w odświeżonej formie – wzbogacone o ser i curry!
Przepis na chleb w jajku z serem i curry
Składniki:
□ 4 kromki chleba,
□ 2 łyżki mleka,
□ 2 jajka,
□ pieprz i sól do smaku,
□ 1/2 łyżeczki przyprawy curry,
□ 60 g żółtego sera (np. gouda),
□ 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy do smażenia.
Sposób przygotowania:
Jajka starannie mieszamy z mlekiem. Dodajemy starty na tarce ser i przyprawy, mieszamy.
Kromki chleba maczamy w powyższej mieszance z dwóch stron, trochę dociskamy, by ser lepiej przywarł do pieczywa.
Na patelni rozgrzewamy masło lub oliwę, smażymy chleb po 2-3 minuty z obu stron – powinien się zarumienić, a ser rozpuścić. Podajemy ją na gorąco.
Polecamy: Zrób na obiad zapiekankę ziemniaczaną z mięsem. Nie opędzisz się od pochwał
