Łączę 3 produkty. Domowe lody truskawkowe są najlepsze pod słońcem
Wśród twoich domowników są wierni fani lodów? Zwykłe śmietankowe, kakaowe czy waniliowe mogły się już co niektórym znudzić, więc pora na inne smaki. Daj szansę truskawkowemu orzeźwieniu, które już dawno czeka w kolejce. Powstaje z zaledwie trzech składników i smakuje lepiej niż z lodziarni. Poznaj przepis na wyśmienite i rozpływające się w ustach lody truskawkowe. To tylko mleko skondensowane, jogurt i truskawki.
Domowe lody biją na głowę te sklepowe. Schładzają organizm i pysznie smakują
Kto choć raz przygotuje lody według tej receptury, nigdy więcej nie spojrzy na kupne odpowiedniki, które zazwyczaj składają się z dużej ilości cukru i wielu innych niepotrzebnych substancji. A przecież prawdziwe, dobre lody można stworzyć tylko z 3 produktów, bez zbędnej chemii. Pracy nad nimi jest niewiele, a smak przechodzi najśmielsze oczekiwania.
Jeśli skończy się sezon na truskawki, możesz zamiast nich sięgnąć po np. maliny, jeżyny, czereśnie czy banany. Za każdym razem otrzymasz inny smak lodów. Dwa pozostałe składniki (mleko zagęszczone i zwykły jogurt) dodajesz bez zmian.
Domowe lody truskawkowe – prosty przepis na letni przysmak
Składniki:
– 100 ml słodzonego mleka skondensowanego,
– około 300 g truskawek,
– 330 g jogurtu naturalnego, gęstego.
Opis wykonania:
Przebieramy owoce, myjemy i odszypułkowujemy. Przekładamy do pojemnika i blendujemy na gładki mus. Dodajemy do niego słodzone mleko zagęszczone (ew. mleko bez cukru, sami modyfikując słodycz lodów) i jogurt, dobrze mieszamy, a następnie powstałą masę przekładamy do naczynia nadającego się do zamrażania. Mrozimy lody przez kilka godzin, a międzyczasie co 30 minut je mieszamy. Dzięki temu nie powstaną na nich małe bryłki lodu. Lody podajemy w pucharach lub gotowych wafelkach w kształcie różka. Smacznego.