
Domowe podpłomyki pokochają nie tylko twoi domownicy, ale i portfel. Potrzebujesz jedynie trzech składników, by je zrobić. Zastąpią tortille, pity, chrupki chleb czy standardowy bochenek. Polubią je zarówno młodsi, jak i starsi. Poznaj łatwy przepis na podpłomyki z patelni.
W ostatnich latach ceny produktów spożywczych, w tym pieczywa poszybowały w górę. Towary, które jeszcze kilka lat temu kupowaliśmy za grosze, teraz kosztują dużo więcej. Dlatego wiele osób szuka przepisów na dania kryzysowe, które nie wymagają wielu składników, a przy tym są smaczne i tanie. Domowe podpłomyki zrobisz za grosze. Pysznie smakują i powstają w mgnieniu oka z tego, co znajduje się w każdej kuchni. Zrobienie chlebków dla całej rodziny nie jest żadną sztuką i poradzą sobie z nimi nawet osoby, które mają dwie lewe ręce do gotowania.
Ze podanych proporcji wyjdzie mniej więcej sześć porcji wybornych podpłomyków.
Szybki przepis na podpłomyki
Składniki:
▪ 1/3 szklanki gorącej wody,
▪ 1 szklanka mąki pszennej,
▪ sól.
Wykonanie:
W sporej misce umieszczamy mąkę i trochę soli, dolewamy gorącą wodę, mieszamy i wyrabiamy, ale powoli, by nie poparzyć rąk. Nasze ciasto powinno być sprężyste i gładkie. Okrywamy pojemnik bawełnianą szmatką i odstawiamy. Po kilku minutach możemy działać dalej.
Stolnicę oprószamy mąką i umieszczamy na niej ciasto. Przekrawamy je na 6 identycznych porcji i każdą spłaszczamy wałkiem na dosyć cienki placek.
Podpiekamy je kolejno na rozgrzanej suchej patelni z dwóch stron (1 strona – ok. 1 minuta, 2 strona – odrobinę krócej), aż pojawią się specyficzne plamki. Zbyt długo ich nie smażymy, bo się przesuszą. Podpłomyki kładziemy na talerzu piętrowo.
Polecamy: Naleśniki z farszem rybnym. Tak dobre, że każdy prosi o podwójną porcję
