Latem to najlepsza tarta, jaką można zjeść. Gotowa w 30 minut

tarta z borówkami
fot. screen Youtube / Kevin Lee Jacobs

Śmietankowa, owocowa i w sam raz słodka. Tarta z borówkami to deser, o jakim marzy wielu sympatyków łakoci. Prościutka do przygotowania i wyśmienita. Sprawdzi się praktycznie na wszelkie uroczystości – spotkania z rodziną, chrzciny, urodziny czy inne jubileusze. Kolejnym atutem tej tarty jest szybkość przygotowania. Powstaje ona w zaledwie 30 minut. A efekt jest lepszy niż z cukierni.

Tarta wypełniona borówkami po same brzegi

Ruszył sezon na granatowe kuleczki. Latem są najsmaczniejsze, więc chętnie zaopatrujemy się w te owoce na targowisku lub supermarkecie. Niektórzy hodują krzaczki borówki amerykańskiej na podwórku, więc nie muszą liczyć na dostawców. Popularne owoce nadają się na przetwory i są świetnym uzupełnieniem wielu deserów. Kruchutkiej tarcie z kremem śmietankowym przydałby się owocowy detal. Borówki ją przyozdobią i nadadzą smakowitości. Nie żałuj owoców – w tym przypadku więcej znaczy lepiej.

Przepis na tartę z borówkami

Lista składników:
300 g borówek,
500 g serka mascarpone,
5 łyżek cukru pudru,
3 łyżki cukru,
1 jajko,
150 g mąki,
250 ml śmietanki kremówki,
100 g masła,
ewentualnie: dżem z borówek, wiórki czekoladowe.

Wykonanie:
W sporym naczyniu umieszczamy mąkę, masło, cukier i jajko, ugniatamy składniki na jednolitą masę, a potem zamrażamy na minimum 20 minut. Po tym czasie zimną masę rozwałkowujemy na niezbyt gruby placek. To będzie spód. Dokładnie wykładamy nim blaszkę do tarty i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. W temperaturze 180°C (tryb góra-dół) pieczemy go przez około 15-20 minut, aż się delikatnie zezłoci. Dobrze studzimy.

Kremówkę miksujemy wraz z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone i mieszamy. Gotowy krem równo rozsmarowujemy na ostudzonym kruchym spodzie. Później ozdabiamy deser borówkami i umieszczamy go w chłodziarce na 60 minut, aby wypełnienie lepiej stwardniało. Smacznego.

Podziel się: