Lekkie i pysznie owocowe ciasto bez pieczenia. Lepsze niż lody

ciasto bez pieczenia z owocami
fot. screen Youtube / @RECIPESNATALI

Do przygotowania ciasta jak na powyższym obrazku używa się prostych i dostępnych w każdym sklepie spożywczym produktów. Gdy go skosztujesz, odpłyniesz już po pierwszym kęsie. Wygląda kolorowo, co z pewnością nie umknie uwadze dzieci. Deser mleczny z owocami smakuje lepiej niż z cukierni. Stworzysz go bez najmniejszego kłopotu i bez odpalania piekarnika. Być może twoi bliscy właśnie na taki słodki rarytas czekają.

Deser bez pieczenia to letnie orzeźwienie

W wakacje większość i osób chce się schłodzić, a co wtedy świetnie oziębia organizm? Pomyślisz, że lody. Tymczasem nie tylko one mają tę cenną właściwość. Inne słodkie specjały również pomagają przetrwać ekstremalnie wysokie temperatury. Na przykład ten deser mleczny. To doskonała alternatywa dla serników na zimno, sorbetów owocowych czy wspomnianych lodów.

Ciasto jest lekkie jak chmurka, kremowe i niezbyt słodkie, a najważniejsze, że oziębia ciało, co jest szczególnie ważne latem, gdy żar leje się z nieba, a nam lemoniada z kostkami lodu nie wystarcza. Pamiętaj, aby deser cały czas przetrzymywać w lodówce. Długi czas poza nią może stracić pożądaną strukturę i „popłynąć”.

Przepis na ciasto z owocami bez pieczenia

Składniki:
2 banany
300 g truskawek
pół kg białego sera
20 g żelatyny
300 g skondensowanego mleka
100 ml wody
2 łyżki oleju
2 tabliczki gorzkiej czekolady

Wykonanie:
W naczyniu umieszczamy ser i mleko zagęszczone, blendujemy na spójną masę. W szklance z wodą roztapiamy żelatynę i odkładamy na 10 minut.

Truskawki płuczemy, odszypułkowujemy i kroimy w ćwiartki. Obieramy banany i kroimy je w talarki. Serową masę łączymy z żelatyną przy pomocy miksera. Wrzucamy kawałki owoców i mieszamy łyżką.

Masę przelewamy do prostokątnej formy wyłożonej folią spożywczą. Równo ją rozmieszczamy, a powierzchnię okrywamy folią. Deser wkładamy do chłodziarki na 4 godziny.

Na polewę: do garnka przekładamy połamaną czekoladę i podgrzewamy ją wraz z olejem na jednolitą masę.

Wyjmujemy blok z formy i z każdej strony oblewamy stopioną czekoladą, równo ją rozprowadzając. Znów wstawiamy ciasto do chłodziarki na 60 minut. Potem możemy je dzielić na porcje i podawać.

Podziel się: