FoodPedia.plPrzepisyLepsze niż sernik, szybsze niż tort. To ciasto bez pieczenia będzie królem...

Lepsze niż sernik, szybsze niż tort. To ciasto bez pieczenia będzie królem letnich spotkań

serowe ciasto bez pieczenia z truskawkami
fot. screen Youtube / Henia Foks

Wiele uroczystości i świąt okolicznościowych nie istnieje bez słodkości. Wypieki, zwłaszcza te domowe ekspresowo znikają ze stołu, wiec nie trzeba nikogo namawiać na jeden i kolejny kawałek. Gdy mają zawitać goście, przeważnie korzystamy z rzetelnych receptur, na przykład tych zapożyczonych od mamy. Jeśli szukasz przepisu na prawdziwą słodką perełkę, sprawdź ten przepis Heni Foks na torcik z serków homogenizowanych bez pieczenia.

Tort jest stałym elementem rozmaitych imprez. Podaje się go nie tylko na urodzinach, ale i na komuniach, chrzcinach czy jubileuszach. Niestety, nie każdy ma tyle umiejętności cukierniczych, by go zrobić własnoręcznie. Nad prawdziwym tortem trzeba się trochę nagimnastykować. Ta wersja ciasta od Heni Foks wygląda i smakuje jak najlepszy tort. Zrób je, a zaskoczysz wszystkich.

Przepis na torcik z serków homogenizowanych bez pieczenia

Składniki:
300 g truskawek + kilka do dekoracji
pół kg serka homogenizowanego
¾ szklanki cukru pudru
200 ml śmietany 30%
1 paczka galaretki truskawkowej
2 paczki galaretki cytrynowej
okrągłe biszkopty

Przygotowanie:
Galaretkę cytrynową przygotowujemy tak jak zaleca producent – dokładne wskazówki znajdują się na paczce. Studzimy ją. Do naczynia wlewamy kremówkę i miksujemy robotem na sztywno. Utrwalamy pianę cukrem pudrem, przekładamy do niej serek i galaretkę, po czym ucieramy na gładki krem.

W naczyniu umieszczamy opłukane truskawki bez szypułek i miksujemy blenderem. Dodajemy do nich chłodną galaretkę truskawkową i mieszamy. Odstawiamy masę do zastygnięcia.

Na dnie tortownicy kładziemy biszkopty i wylewamy krem truskawkowy, wygładzamy, a potem rozprowadzamy masę z serków i szlifujemy.

Truskawki – kilka odłożonych sztuk płuczemy i nabieramy na wykałaczki. Umieszczamy je na powierzchni deseru i opcjonalne dekorujemy czekoladą. Całość wstawiamy do chłodziarki na 2 godziny, a potem podajemy. Smacznego.

Czytaj też: Lekkie i pysznie owocowe ciasto bez pieczenia. Lepsze niż lody

Zobacz również