FoodPedia.plPrzepisyMakłowicz wrzuca do rosołu 1 sztukę. Kompletnie odmienia smak zupy

Makłowicz wrzuca do rosołu 1 sztukę. Kompletnie odmienia smak zupy

Robert Makłowicz i rosół
fot. Facebook / Robert Makłowicz / screen YT / @roxanafrandes

Rosół to klasyka polskiej kuchni. Zarazem jedna z najbardziej lubianych zup, będąca świetną bazą do innych dań, np. zupy pomidorowej. Sprawdź, jak rosół przyrządza znany kucharz, Robert Makłowicz. Sekretem smaku jego przepisu jest jeden warzywny trik z cebulą.

Nazwa rosół pochodzi od słowa „rozsolić”. W dawnych czasach mięso konserwowano solą, a potem suszono. Tym samym przed spożyciem trzeba było je wymoczyć, a więc właśnie rozsolić, stąd też wzięła się ta nazwa. A jak ugotować rosół, żeby był bezbłędny?

Makłowicz wrzuca do niego opaloną cebulę. Dzięki temu wywar jest klarowny i wiele zyskuje na smaku. Zachęcamy do wypróbowania poniższej receptury znanego kucharza i podróżnika.

Rosół według przepisu Roberta Makłowicza

Składniki:
● antrykot wołowy – pół kilograma
● pół kurczaka
● seler – pół średniej wielkości korzenia
● marchewka – 3 lub 4 korzenie
por
● woda – ok. 2 l (aby zakryć składniki)
● cebula – 1 sztuka opalona na ogniu
● ziele angielskie – 2 ziarna
● pietruszka- 2 korzenie
● pieprz, sól
● liść laurowy – 1 sztuka

Sposób wykonania:
Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i stawiamy na palniku. Dorzucamy ziarna ziela angielskiego i liść laurowy, gotujemy powolutku przez 60 minut. W międzyczasie zbieramy szumowiny. Warzywa myjemy, obieramy i dodajemy do bulionu. Cebulę opalamy nad palnikiem i umieszczamy w zupie. Gotujemy przez kolejne 2 godziny (na małej mocy ognia). Na koniec doprawiamy danie pieprzem i solą do smaku. Robert Makłowicz do gotowego rosołu dodaje makaron i kawałki mięsa. Za to nigdy nie zdecydowałby się na podanie tej zupy z ziemniakami, co czyni wielu Polaków.

Polecamy: Wzór trik na rosół. Wystarczy pokroić w plasterki i wrzucić do bulionu

Zobacz również