
Makowiec japoński – mimo nazwy, nie ma nic wspólnego z krajem kwitnącej wiśni. Zatem nazwa może lekko mylić. Końcówkę „japoński” dodano najpewniej dla podkreślenia unikalności, lekkości i wilgotności wypieku, której może brakować klasycznym ciastom z makiem. Japoński odpowiednik swą oryginalność zawdzięcza jabłkom i pianie z białek. Poznaj przepis na świąteczny makowiec japoński.
Makowiec japoński to uczta dla podniebienia. Nie ma prawa się nie udać
Dzięki kilku poniższym wskazówkom zrobisz smakowite ciasto na święta. Będą nim zachwycone wszystkie ciotki i nie tylko. Zrobi niesamowite wrażenie na wszystkich. Prawdziwa poezja smaków.

Przepis na makowiec japoński
Składniki:
▪ mleko – 250 ml
▪ jajka – 5 szt.
▪ masło – 100 g
▪ proszek do pieczenia – 5 g
▪ mak – 200 g
▪ cukier – 220 g
▪ jabłka – 2 szt.
▪ cytryna – 1 szt.
▪ kasza manna – 75 g
Wykonanie:
✓ Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na większych oczkach tarki, odciśnij z nadmiaru soku.
✓ Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem, potem zetrzyj z niej skórkę.
✓ Rozpuść masło w rondelku i połącz z mlekiem, potem wsyp mielony mak, wymieszaj i podgrzewaj przez ok. 10 minut, nieustannie mieszając. Naczynie ściągnij z palnika, przykryj i ostudź zawartość
✓ Na ciasto: jajka miksuj z cukrem na pulchną masę, dodaj chłodną mieszankę mleczno-makową, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, kaszę i jabłka. Wymieszaj.

✓ Ciasto przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia, a potem wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180℃ przez 60 minut. Ostudź. Wypiek możesz wzbogacić o ulubione bakalie, suszone owoce czy orzechy.
Zobacz też: Beza bez cukru też się uda. Tym osłodź białka
