
Marcinek na herbatnikach to konkurencja dla wypieków z cukierni. Domowe ciasto wygląda i smakuje obłędnie, a powstaje z kilku produktów spożywczych w zaledwie kwadrans. Receptura na ciasto bez pieczenia Marcinek to minimum wysiłku i składników, a maksimum smaku. Szybko, pysznie i oszczędnie!
Marcinek nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. W jego skład wchodzą same proste składniki i jest ich niewiele, a mimo to smak ciasta jest niepowtarzalny i bogaty. Ma perfekcyjną konsystencję – kruche ciasteczka miękną, a masa śmietankowa rozpływa się w ustach. Marcinek to doskonała propozycja na specjalne okazje czy uroczystości rodzinne. Jednak sprawdza się także jako rodzinny deser po obiedzie w każdy dzień tygodnia. Słodki specjał można przechowywać w lodówce i codziennie się nim raczyć.
Przepis na ciasto bez pieczenia Marcinek
Składniki:
Masa
▪ 1 niecała szklanka cukru pudru,
▪ 1 duży kubek śmietany 30%,
▪ 1 mały kubek śmietany 12%,
▪ 1 mały kubek śmietany 18%,
▪ 3 krople aromatu migdałowego,
pół cytryny.
Dodatkowo
▪ 1 tabliczka gorzkiej czekolady 60%,
▪ 1 duża paczka herbatników.
Wykonanie:
Zaczynamy od ubicia śmietanki kremówki 30% i cukru pudru na pulchną i w miarę sztywną masę. Przekładamy do niej porcjami śmietanę 18% i śmietanę 12%, lekko mieszamy. Dodajemy trochę olejku migdałowego i sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, łączymy.
Formę wykładamy pergaminem i zapełniamy dno herbatnikami, tworząc szczelny spód. Smarujemy odrobiną kremu śmietanowego i przykrywamy ciasteczkami. Potem znów rozprowadzamy cienką warstwę kremu i kładziemy na nim herbatniki. Tak układamy piętrowy deser do momentu, aż skończą się nam produkty. Boki możemy posmarować pozostałą porcją masy i posypać wierzch tartą gorzką czekoladą. Smacznego.
Polecamy: Pizza z patelni to mistrzostwo świata. Przepis wymyślił geniusz
