Masa makowa

masa makowa
fot. screen Youtube /@MedunyaSolodunya

Makowiec z wilgotną i pachnącą masą makową z pewnością zachwyci gości w święta. Makowy farsz może uszlachetnić również inne wypieki czy potrawy wigilijne. Nie każdy decyduje się na samodzielne przygotowanie masy makowej. Głównie z powodu obaw, że wyjdzie gorzka lub sucha. Z tego przepisu zawsze wychodzi perfekcyjna.

W sklepach gotowe masy makowe można kupić przez cały rok, ale najchętniej rozchwytywane są w grudniu. Przed świętami w wielu domach piecze się rolady, strucle, seromakowce i inne przysmaki z masą makową. Nie każdy ma czas i chęci, by zrobić ją własnoręcznie i właśnie wtedy gotowce z puszki okazują się jedynym ratunkiem. Ale czy słusznym? Nie do końca.

Skład wielu sklepowych mas makowych wzbudza wątpliwości. Oszczędna ilość maku (mniej niż 30%) i bakalii, a zamiast prawdziwego miodu jego sztuczny odpowiednik. Obecność syropu glukozowo-fruktozowego to dodatkowy kłopot. Takie masy lepiej omijać w sklepie szerokim łukiem.

Jeśli już musisz sięgnąć po gotowca, uważnie czytaj skład i wybieraj produkty z wysoką zawartością maku i bakalii. Im krótszy skład, tym lepiej. A przecież przygotowane domowej masy makowej to wcale nic trudnego. Z tym przepisem na pewno się uda.

makowiec
fot. screen Youtube /@MedunyaSolodunya

Przepis na domową masę makową. Gwarancja smaku i jakości

Składniki:
▪ 400 ml wody,
▪ 250 g suchego maku,
▪ 1,5 łyżki masła,
▪ 2 łyżki miodu,
▪ 50 g brązowego cukru,
▪ 150 g suszonych owoców (rodzynki, żurawina, morele),
▪ 50 g orzechów włoskich.

Sposób wykonania:
✓ W garnku umieścić mak, zalać wodą i zagotować. Gdy zacznie wrzeć, gotować 10 minut.

✓ Odsączyć mak na gęstym sicie i poczekać, aż cała woda dobrze spłynie.

masa makowa
fot. screen Youtube /@MedunyaSolodunya

✓ Bakalie drobno pokroić, wrzucić do garnka.

✓ Odcedzony i wystudzony mak zmielić w maszynce, na najdrobniejszych oczkach. Potem ponownie przeprowadzić tę czynność.

✓ Dobrze zmielony mak przełożyć do suszonych owoców i orzechów.

✓ Dodać brązowy cukier, masło i miód, połączyć i postawić garnek na niewielkim ogniu, podgrzewać na jednolitą, kleistą masę. Wtedy ściągnąć naczynie z gazu.

Polecamy: Marcinek na herbatnikach zmiata z planszy inne ciasta. Gotowy w 15 minut

Zobacz również