Wołowina to smaczne i dosyć chude mięso o szerokim zastosowaniu w kuchni. Powstają z niej takie specjały jak gulasz, befsztyk tatarski, rolada faszerowana czy stek. Warto ją też podać w formie bitek, z dodatkiem sosu. Przygotowanie miękkiej i kruchej sztuki mięsa jest prostsze, niż mogłoby się wydawać. Bitki wołowe zasmakują wszystkim, jeśli zrobisz je według tego przepisu.
Pamiętaj, że decydujący w tej recepturze jest wybór mięsa. Powinno być świeże i mieć dobrą jakość. Warto odwiedzić sprawdzony sklep mięsny i w nim zrobić zakupy. Pierwszorzędne danie powstanie z mięsa z udźca, np. ligawy, zrazówki czy krzyżówki.
Idealna miękkość, delikatność i kruchość mięsa jest zasługą długotrwałego i powolnego duszenia.
Przepis na bitki wołowe w sosie własnym
Składniki:
500 g mięsa wołowego
olej rzepakowy do smażenia
1 cebula
1 ząbek czosnku
pieprz i sól
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki mąki pszennej
chili w proszku
1/3 łyżeczki mielonego kminku
po 1 łyżeczce suszonego rozmarynu i lubczyku
Wykonanie:
Wołowinę podziel na porcje, lekko rozbijaj tłuczkiem i smaż je z każdej strony, aż się zarumienią. Potem mięso umieść w garnku, zalej chłodną wodą, wsyp kminek, po 1 łyżeczce lubczyku i rozmarynu, duś na niewielkiej mocy ognia.
Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażaj na patelni, na której wcześniej przesmażałeś bitki. Przesyp ją do garnka z mięsem, dodaj posiekany czosnek i gotuj, aż wołowina zmięknie (przez ok. 2,5 godziny lub nieco krócej). Na koniec dopraw sos czarnym pieprzem, solą oraz odrobiną chili.
Zagęść sos mąką. Do szklanki wlej chochlę sosu, wsyp mąkę pszenną i ziemniaczaną, porządnie łącz trzepaczką, a następnie przelej masę do garnka. Chwilę gotuj, aby sos się zagęścił. Bitki są gotowe do podania.
Z czym serwować bitki wołowe?
Bitki możesz podawać z wieloma dodatkami:
▫︎ kasza,
▫︎ ziemniaki,
▫︎ puree ziemniaczane,
▫︎ ryż,
▫︎ kopytka,
▫︎ kluski śląskie,
▫︎ pyzy.
W roli przystawki świetnie sprawdzą się ogórki – kiszone lub konserwowe.