
Jakie ciasta upiec na nadchodzące święta? Twoi bliscy z pewnością liczą na klasykę, ale jeśli chcesz sprawić im miłą niespodziankę, postaw obok pieników czy makowców ten miodowy wypiek. Jest łatwy do zrobienia, smakowity i pachnący. Zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
W grudniu sezon na słodkie wypieki rozkręca się na dobre. Oprócz pospolitych ciast warto zrobić na święta także pyszny Królewiec. Ta słodka pokusa sprawdzi się świetnie nie tylko na Boże Narodzenie, ale i na co dzień.
Królewiec to przeplatanka blatów miodowych, kremu budyniowego, biszkoptu, zwieńczona polewą z ciemnej czekolady. Jeśli nie możesz się doczekać świąt, to ten deser umili ci oczekiwanie. Jego cudowna konsystencja i smak sprawiają, że jest idealny na wszelkie okazje.
Przepis na ciasto miodowe Królewiec
Składniki:
Ciasto Miodowe
▪ 150 g (3/4 kostki) masła w temp. pokojowej
▪ 1 jajko
▪ 2 szklanki mąki pszennej
▪ 2 łyżki miodu
▪ 1 łyżeczka sody oczyszczonej
▪ 1/3 szklanki cukru
Biszkopt
▪ 1 szklanka mąki pszennej
▪ 4 jajka
▪ 2 łyżki oleju roślinnego
▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
▪ 3/4 szklanki cukru
Masa budyniowa
▪ 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
▪ 2 łyżki mąki pszennej
▪ 1 litr mleka
▪ 3/4 szklanki cukru
▪ 2 torebki cukru wanilinowego
▪ 150 g masła (3/4 kostki)
Polewa
▪ 4 kostki gorzkiej czekolady
▪ pół szklanki śmietanki 30 %
Wykonanie:
Blat miodowy
Z mąki, jajka, cukru, miodu i sody zagniatamy masę, najlepiej w misie robota. Dokładamy masło, nadal ucieramy na spójne i gładkie ciasto. Lepimy z niego kulę, ugniatamy, przekrawamy na pół i wstawiamy do chłodziarki.
Potem jedną część odpowiednio rozwałkowujemy i placek przekładamy do blachy o wymiarach 21 cm x 33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, podpiekamy w temperaturze 180℃ przez ok. 10 minut, aż się zarumieni. Wyciągamy placek z pieca i podobnie pieczemy drugą część ciasta.
Białka i żółtka oddzielamy od siebie, białka ubijamy na sztywno, później partiami wsypujemy cukier i bez ustanku miksujemy. Dodajemy po kolei żółtka, cały czas mieszamy.
W drugim naczyniu łączymy mąkę z proszkiem i przesypujemy do masy, mieszamy robotem, ale niezbyt intensywnie, na zwarte ciasto, przed końcem wlewamy olej. Przelewamy je do blachy pokrytej pergaminem i pieczemy w 180℃ przez ok. pół godziny.
Masa budyniowa
W szklance mleka rozpuszczamy mąkę i skrobię. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami i masłem. Do wrzącej mieszanki przelewamy rozpuszczone w szklance mąki i prężnie mieszamy, znów zagotowujemy. Krem studzimy kilka minut.

Na 1 blacie miodowym rozprowadzamy część ciepłej masy budyniowej i kładziemy na to biszkopt. Smarujemy go resztą kremu i dajemy drugi blat miodowy. Gotowy deser obciążamy, np. książką i studzimy. Umieszczamy go w chłodnym miejscu na 1-3 dni. Przed podaniem oblewamy czekoladą.
Polewę robimy następująco: podgrzewamy kremówkę, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do momentu, aż ta stopnieje. Potem oblewamy wypiek i ewentualnie posypujemy go orzechami włoskimi.

Może cię zainteresować: Sernik wyszedł puszysty i nie opadł. Trik od Gessler zadziałał
