
Sernik Dobosza na kakaowym spodzie to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ciasto pysznie smakuje i elegancko wygląda, toteż będzie największą atrakcją świąteczną, oczywiście zaraz po choince. Sprawdź łatwy i sprawdziany przepis Heni Foks na króla wśród wypieków.
Sernik Dobosza poleca się na święta
Święta to najlepszy czas, by trochę zwolnić i poświęcić więcej czasu bliskim. A chyba nic bardziej nie raduje niż domowy wypiek przygotowany prosto od serca. Chyba żaden deser tak bardzo nie kojarzy się z domowym ciepłem jak swojski sernik. Warto znaleźć dla niego wolne miejsce na świątecznym stole, jak i w żołądku. Sernik Dobosza z nutą kakao i maku jest tak dobry, że trudno poprzestać tylko na jednej porcji. Polecamy przepis Heni Foks na ten obłędny przysmak.
Przepis na sernik Dobosza
Składniki:
Ciasto kakaowe
• 3/4 szklanki cukru (ok. 150 g)
• 100 ml mleka
• 3 jajka (L)
• 100 ml oleju
• 2 łyżki kakao (ok. 20-25 g)
• 1 szklanka mąki pszennej (ok. 160 g)
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ok. 5 g)
Masa serowa
• 3 jajka
• 800 g sera z wiaderka
• 1 torebka budyniu waniliowego 40 g
• 1 szklanka cukru (ok. 200 g)
• 3 łyżki suchego maku
Krem
• 3/4 szklanki cukru pudru (ok. 90-100 g)
• 200 g masła w temp. pokojowej
• 150 g serka kremowego (np. philadelphia)
• kakao do posypania
Wykonanie:
Ciasto kakaowe
W misce ubijamy jajka z cukrem przez ok. 5-7 minut, aż zbieleją i zwiększą objętość.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a potem tę mieszankę dodajemy do zmiksowanych jajek, najlepiej etapami. Po każdym dodaniu chwilę mieszamy szpatułką lub robotem na niskiej mocy. Dolewamy olej i mleko, krótko łączymy i przelewamy ciasto do blachy (27 × 17 cm) pokrytej papierem do pieczenia (dno+boki). Wygładzamy wierzch.
Masa serowa

W naczyniu umieszczamy twaróg, wsypujemy cukier i chwilę ucieramy. Dodajemy stopniowo jajka i budyń z torebki, miksujemy na aksamitną masą, ale niezbyt długo. Masę dzielimy na pół. Pierwszą wzbogacamy o mak i mieszamy. Na masie kakaowej w formie rozprowadzamy jasną masę sernikową (kilka pasów). Wolne miejsca zapełniamy masą z makiem, lekko wygładzamy.

Deser pieczemy w temperaturze 170 stopni przez godzinę, potem uchylamy drzwiczki i studzimy przez ok. 15 minut. Wyciągamy wypiek i studzimy, najlepiej w chłodziarce przez co najmniej 2–3 godziny.
Krem i wykończenie
Masło miksujemy z cukrem pudrem przez kilka minut, aż zbieleje i będzie pulchne. Przekładamy porcjami serek, bez przerwy miksujemy na gładką i pulchną masę. Smarujemy nią schłodzony sernik, wygładzamy i posypujemy kakao.
* Używamy jajek, sera i kremu śmietankowego w temp. pokojowej.
Polecamy również przepis na makowiec japoński
