
Sezon na młodą kapustę szybko mija, więc warto wykorzystać go w pełni. Zupa, bigos czy gołąbki to tylko niektóre potrawy, które można z niej wyczarować, ale twoim idolem z pewnością będzie jej wersja zasmażana z dodatkiem boczku. Jest łatwa do samodzielnego przyrządzenia w domu. Sprawdź przepis.
Młoda duszona kapusta świetnie smakuje z dodatkami takimi jak boczek, marchewka czy przyprawy – tych nie warto żałować. One wyciągną z kapusty to, co najlepsze. W dodatku kminek stłumi jej moc wzdymającą, a warzywo będzie lżej strawne.
Czytaj też: Miękkie, kruche i soczyste. Bitki wołowe w sosie własnym to obiadowy sztos
Przepis na młodej kapustę duszoną z kiełbasą
Składniki:
• 400 g kiełbasy wiejskiej,
• 1 główka młodej kapusty,
• 2 ząbki czosnku,
• 2 cebule,
• 2 marchewki,
• 7 ziaren ziela angielskiego,
• 1 pęczek koperku,
• 1/4 łyżeczki kminku,
• 3 liście laurowe,
• 1 szklanka wody,
• pieprz i sól do smaku,
• 1 łyżka oleju.
Wykonanie:
Kapustę drobno pokrój.
Pokrój cebulę i kiełbasę w kostkę, a potem podsmażaj na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze trochę.
W garnku umieść pokrojoną kapustę i dodaj starte marchewki, zalej składniki wodą, wymieszaj. Wrzuć kminek, ziarna ziela, listki laurowe, czarny pieprz i sól.
Gotuj do chwili, aż kapusta zmięknie, a woda odparuje. Wrzuć drobno pokrojony koperek i gotuj kilka minut.
Danie podawaj np. z ziemniakami z tego przepisu.