
Większość osób zna muffiny i babeczki tylko od słodkiej strony. Lecz ich wytrawny wariant też jest godny pochwały. Pyszne, lekkie muffinki cukiniowe to pomysłowe śniadanie, lunch czy kolacja. Proponujemy, byś zrobił je według tego przepisu. Jest łatwy i błyskawiczny, a wszystkie niezbędne produkty spożywcze masz już w domu.
Wydaje się, że w kwestii śniadaniowej wszystko jest już jasne. Jajecznica lub kanapki z wędliną to najczęstsze wybory, które dobrze smakują, ale mimo to z czasem się nudzą. Nie ma nic gorszego niż rutyna w kuchni. Dlatego nie pozwól, by zakradła się do twojego jadłospisu. Jednym z najlepszych sposobów, by ją wypędzić jest skorzystanie z tego przepisu na babeczki cukiniowe. Znajdź miejsce w swoim codziennym menu na coś nowego. Sezon na młodą cukinię właśnie wystartował, a babeczki czy muffiny to jedna z lepszych propozycji z jej udziałem.
Przepis na muffinki cukiniowe
Składniki:
» 2 jajka,
» 1 cukinia,
» 200 ml jogurtu naturalnego,
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
» 2 szklanki mąki,
» 1 ząbek czosnku,
» 100 g startego żółtego sera,
» 2 łyżki oliwy,
» pieprz i sól do smaku,
» 1 łyżeczka świeżej pokrojonej lub suszonej bazylii.
Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach – młodej nie trzeba obierać. Posypujemy warzywo solą, odkładamy na 10 minut.
Mąkę z proszkiem przesiewamy do naczynia.
Jeśli cukinia puściła sok, to ją odciskamy i wrzucamy do suchego pojemnika, dodajemy jajka, ser, oliwę i jogurt. Łączymy masę z mąką, bazylią, rozgniecionym czosnkiem, a także pieprzem i solą.
Mieszamy łopatką i nakładamy porcje ciasta do foremek na muffiny – najlepiej silikonowych. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200℃ przez 25 minut.
Czytaj też: Pasuje do jajecznicy bardziej od cebuli. Przepis wygrywa wszystkie nagrody